Política 11/09/2014

Vargas Llosa assegura que a Catalunya hi ha "una majoria intimidada" per la "minoria" independentista

300 persones aplaudeixen en l'acte de Libres e Iguales a Madrid al Teatro Fernando de Rojas del Círculo de Bellas Artes, davant per davant de la Delegació de la govern català

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridPle total. El moviment espanyolista Libres e Iguales ha celebrat un acte en contra del 9-N al Círculo de Bellas Artes que ha superat les expectatives. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, han assistit un acte que ha començat amb la interpretació d'un pianista i ha seguit amb un llarg discurs de la diputada popular i també directora de l'Àrea d'Internacional de la FAES, Cayetana Álvarez de Toledo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb una posada en escena minimalista però preparada al mil·límetre, Álvarez de Toledo ha pronunciat paraules molt dures contra el procés a Catalunya amb una melodia, paradoxalment, poètica. Vestida totalment de blanc en un fons negre i amb un sol focus que la il·luminava davant d'un auditori a les fosques, la també portaveu del Moviment Contra el Procés Secessionista a Catalunya ha començat assegurant que a avui a Barcelona, "milers de persones estan commemorant una guerra civil". "És un exercici estrany. La seva intenció no és que el record serveixi a la raó i a la convivència. La seva intenció és que la ferida continuï", ha afegit.

Amb aquest discurs, Libres e Iguales ha llançat la campanya "Sí m'importa" (amb el 'hashtag' #simeimporta). Perquè, segons Álvarez de Toledo, envien així "una advertència als nacionalistes: no seguiran trobant com a aliada la indiferència espanyola". I envien també "un crit solidari al gran nombre de ciutadans que sota pressió, com a mínim moral, del nacionalisme estan defensant a Catalunya la llibertat i la igualtat de tots els espanyols". "Sí m'importen. Si ens importen", ha conclòs després de citar almenys 20 intel·lectuals i polítics espanyols i catalans des del 1714.

En l'acte, a part de Botella i Gallardón, hi han assistit molts del firmants del manifest presentat el juliol a les portes del Congrés, com Mario Vargas Llosa, Félix de Azúa, Federico Jiménez Losantos, Fernando Sánchez-Dagó, Arcadi Espada, Nicolás Redondo Terreros o Javier Zarzalejos, entre molts d'altres.

Abans de l'acte, Vargas Llosa ha dit que a Catalunya hi ha una "majoria intimidada" per "una campanya molt forta que té el suport de les autoritats regionals" i ha considerat que el govern espanyol i els partits s'han "equivocat en pensar que el moviment independentista era molt petit i que no anava a prosperar ".

Segons l'escriptor, hi ha "una minoria" que vol la independència i una "majoria catalana que no aconsegueix manifestar-se com hauria de fer-ho perquè se sent intimidada" per les campanyes que, segons ell, fa el govern català amb altres forces polítiques.

Per Vargas Llosa tant el govern espanyol com els partits polítics que s'oposen a la consulta i als plans sobiranistes "no estan presentat batalla tant com ho haurien de fer" i "s'han adormit pensant" que "el moviment independentista no prosperaria. I ha afegit que "és molt important que tant a Espanya com a Catalunya hi hagi una mobilització d'aquesta enorme majoria que vol mantenir la unitat".

stats