Política 11/05/2020

L'acord entre Guanyem i el PSC per repartir-se l'alcaldia de Badalona, pendent de serrells

Guijarro reclama un compromís escrit que li garanteixi ser alcalde un any i mig

Gerard Pruna
3 min
Xavier Garcia Albiol i Dolors Sabater durant l'últim ple que es va celebrar a Badalona

BarcelonaSobre la botzina, com comença a ser costum en una ciutat de bàsquet com Badalona, però el PSC i Guanyem han reconduït aquest dilluns una negociació que semblava abocada al fracàs. A falta de tancar els serrells i si els matisos d'uns i altres no ho impedeixen, Rubén Guijarro i Dolors Sabater es repartiran l'alcaldia de la ciutat els pròxims tres anys. Així, han barrat el pas per tercera vegada en cinc anys al líder del PP al municipi, Xavier García Albiol, que esperava que el desacord de les forces progressistes li entregués la vara d'alcalde en el ple d'aquest dimarts al migdia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de setmanes enrocats, tots dos partits s'han aixecat mútuament els vetos en una última jornada de negociació trepidant, en què els socialistes s'han avingut finalment a votar Sabater –tot i haver-ho descartat taxativament fins ara– i Guanyem a compartir l'alcaldia. Tanmateix, l'acord encara no està tancat, ja que els socialistes ofereixen repartir-se l'alcaldia a raó d'un any i mig cadascun i Guanyem considera que hauria de ser dos anys per a ells i un per al PSC tenint en compte que els socialistes ja porten gairebé 12 mesos d'aquest mandat al capdavant del consistori.

En roda de premsa després de l'anunci del PSC, Sabater ha agraït als socialistes el gest d'aixecar-li el veto i s'ha mostrat oberta a compartir l'alcaldia, malgrat que aquest era un extrem que ella mateixa havia rebutjat 24 hores abans. "El PSC ha fet un pas i això ha canviat el marc de la negociació", s'ha escudat. Tot i això, la candidata de Guanyem ha dit que estudiaran la proposta i no s'ha compromès a signar cap acord de repartiment de l'alcaldia amb els socialistes abans del ple d'aquest dimarts –ha argumentat que el fet que la negociació s'hagi desencallat tant tard ho dificulta–. En canvi, ha suggerit al PSC que la voti com a candidata com a prova de confiança i que després puguin seguir negociant els termes del calendari. Un extrem, però, que fonts socialistes descarten. Des del PSC s'exigeix que el repartiment sigui a raó de 18 mesos cadascú –sent Sabater qui assumiria l'alcaldia en el primer any i mig– i que quedi per escrit abans del ple d'aquest dimarts. "No és temps de tripijocs", ha alertat Guijarro.

Aquests són, doncs, els principals serrells que Guanyem i el PSC hauran de resoldre en les pròximes hores si volen evitar que governi Albiol, que per tercer cop es podria quedar a les portes de l'alcaldia malgrat ser la força més votada a la ciutat. La figura del dirigent popular és, una vegada més, clau per entendre la negociació a Badalona, on cap partit vol aparèixer com el responsable d'haver permès que recuperés l'alcaldia. Això explica l'acord in extremis de fa un any que va donar l'alcaldia al PSC, però també que ara socialistes i Guanyem estiguin a punt de donar-se una altra oportunitat malgrat les dures crítiques creuades entre uns i altres els últims anys.

El principi d'acord entre socialistes i Guanyem –que la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha anunciat que els republicans beneiran i que també tindrà el suport dels comuns i JxCat– ha deixat en paper mullat la proposta que aquest dilluns a primera hora havia fet l'alcaldessa accidental i dirigent d'En Comú Podem a la ciutat, Aïda Llauradó, que plantejava que les forces progressistes la votessin a ella com a "alcaldessa tècnica" mentre socialistes i Guanyem seguien negociant un acord. Quan s'arribés a aquest acord, ha explicat Llauradó, ella convocaria un altre ple per investir el nou alcalde.

Un govern amb ERC, JxCat i els comuns

Les males relacions entre el PSC i Guanyem –totes dues formacions ja han hagut d'escoltar aquest dilluns crítiques internes pel pas fet– vaticinen que, en el cas que l'acord s'acabi tancant, el futur govern tindrà entre els seus principals reptes la cohesió interna. Ahir Sabater ja va explicar que si és investida alcaldessa aquest dimarts integrarà el PSC –a qui durant la negociació ha ofert dos tinences d'alcaldia– en el seu govern, però també ERC, els comuns i JxCat. Un govern de cinc formacions que arribarà a l'Ajuntament en plena crisi del covid-19, i que tindrà com a oposició un Albiol que pren consciència que sense majoria absoluta no podrà tornar a governar i que buscarà desgastar-los constantment amb la mirada posada a les eleccions municipals del 2023.

stats