Política 03/06/2014

La Moncloa elabora una llei breu que regularà l'abdicació i la successió però no definirà el nou paper de Joan Carles

El text tindrà un màxim de dos articles. El Congrés calcula que la coronació de Felip VI serà a partir del 18 de juny

Ara
2 min
El Consell de Ministres extraordinari per elaborar la llei de successió. EFE

MadridLa llei orgànica per regular el pas de Joan Carles I a Felip VI serà brevíssima. Segons fonts de la Moncloa, la nova legislació només regularà el procés d'abdicació fins a l'acte de proclamació. A diferència del que s'havia especulat, el govern espanyol treballa en un projecte de llei que tindria un màxim de dos articles i que no estipularia quines són les noves funcions de Joan Carles I, que avui ha fet la primera aparició pública juntament amb el príncep Felip des de l'anunci d'abdicació. La norma tampoc regularà com s'anomenarà el rei sortint un cop deixi de ser cap d'estat ni tampoc la seva immunitat davant la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts parlamentàries que han tingut accés al text també asseguren que la llei es limitarà a assenyalar que s'ha produït l'abdicació de la corona i que, per tant, es posa en marxa el mecanisme constitucional a la successió fixada ja pel text de la Constitució.

Des de fa mesos que al Congrés ja es debatia tirar endavant una llei que regulés el futur del monarca si abdicava però no hi ha cap legislació al respecte. La falta de previsió també deixa a l'aire la fórmula per al jurament.

Reducció dels membres de la família reial

La nova família reial, després de la proclamació de Felip VI, quedarà limitada als nous monarques, les seves filles Leonor i Sofia, i Joan Carles i Sofia, els actuals reis. Així ho ha avançat un portaveu de la Zarzuela. Les infantes Elena i Cristina deixaran de ser membres de la família reial i passaran a ser, simplement, familiars del rei Felip VI, com avui passa amb les germanes de Joan Carles, les infantes Pilar i Margarita.

Tramitació exprés

El govern espanyol s'ha reunit aquest dimarts a la Moncloa en un Consell de Ministres extraordinari per regular el procés de successió a la corona, en què ha aprovat el breu projecte de llei orgànica, que està previst que la mesa del Congrés accepti aquesta tarda.

Aquesta reunió estava prevista, com cada setmana, al matí, però el president de la Cambra Baixa, Jesús Posada, ha decidit ajornar-la unes quantes hores perquè els arribi el projecte de llei aprovat en Consell de Ministres.

L'acte de proclamació, a partir del 18 de juny

"Crec que per al dia 18 [de juny] pot estar tot resolt perquè es faci la proclamació solemne del rei a les Corts. Però jo no tinc competència per decidir això. Parlarem amb la Casa Reial i el govern [espanyol]", ha dit Posada des del Congrés.

stats