CONGRÉS DELS DIPUTATS
Política 22/07/2011

El govern espanyol recorrerà la llei de l'aranès

L'executiu considera inconstitucional que aquesta normativa declari l'aranès com una llengua d'ús preferent a la Vall d'Aran

Efe
1 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El Govern central recorrerà la llei catalana de l'occità en considerar inconstitucional que aquesta normativa autonòmica declari l'aranès com a llengua d'ús preferent a la Val d'Aran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, segons ha informat el Govern espanyol, el Consell de Ministres ha acordat avui, amb el dictamen favorable del Consell d'Estat, sol·licitar al president del Govern central la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles d'aquesta llei.

Segons recorda l'Executiu, des del punt de vista competencial, i d'acord amb l'article 3.1 de la Constitució, el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la, així com el dret a usar-la.

Respecte a les altres llengües espanyoles, l'apartat 2 d'aquest precepte assenyala que seran també oficials a les seves respectives Comunitats Autònomes.

No obstant això, la norma catalana "resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès", afegeix l'Executiu.

El Govern també considera que una llei de la comunitat autònoma de Catalunya no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en l'Administració General de l'Estat en la instrucció dels seus procediments administratius.

També subratlla que la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de la utilització de la llengua cooficial.

stats