Política 04/04/2017

Lliures es constituirà com a partit i preveu celebrar el congrés fundacional entre maig i juny

Mig miler de persones ratificaran la decisió en la conferència preliminar que se celebrarà dijous

Ara
2 min
Tret de sortida al moviment Lliures: "Ja n'hi ha prou de fer la gara-gara a les esquerres, sobretot a la CUP"

BarcelonaLliures, el moviment de liberals no independentistes liderat per l'exdiputat de CDC Antoni Fernández Teixidó i l'exdiputat d'Unió Roger Montañola, es convertirà en partit polític, segons informa Europa Press. El moviment celebrarà la conferència preliminar aquest dijous a les 18.30 h a l'auditori de l'edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on 500 persones ratificaran la decisió en una votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El desembre del 2016, Fernández Teixidó i Montañola, com a membres del comitè promotor del moviment, ja van explicar que, en cas de constituir-se com a partit, s'hauria de celebrar un posterior congrés fundacional per definir les bases ideològiques, estratègiques i de lideratge de la futura formació. Segons fonts consultades per l'ARA, el congrés tindria lloc entre finals de maig i primers de juny.

Abans d'això, però, caldrà que la conferència preliminar certifiqui aquest pas. Des del col·lectiu afirmen que "el nivell d'optimisme és alt i la gent està il·lusionada" però avisen que abans "hi haurà una votació" i cal mantenir la serenor.

El moviment preveu l'assistència de mig miler de persones a la conferència, començant pels impulsors de Lliures -equivalent al comitè de direcció del moviment-, el centenar del grup promotor -entre 60 i 80 joves del grup seminal- i unes 200 més que s'han implicat en la posada en marxa.

Un partit postprocés

Lliures destaca que la decisió de convertir-se en partit no significa que concorrin a unes possibles eleccions anticipades en cas que no es pugui fer el referèndum. Un altre escenari seria la celebració d'un referèndum i les posteriors eleccions que, aquestes sí, obriren pas a un nou marc on "Lliures voldria tenir protagonisme".

El moviment es va començar a forjar a mitjans del 2016 per defensar ideals liberals i humanistes en el terreny ideològic. Pel que fa al debat polític català, creuen que s'ha arribat a una situació crítica per les posicions "maximalistes entre l'unionisme i l'independentisme" i consideren que el debat del procés sobiranista a Catalunya es troba en un "carreró sense sortida". Per a Lliures, la solució passa perquè governin altres forces que apostin per la negociació i l'acord.

També argumenten que la seva ànima liberal els diferencia del conservadorisme de PP i d'Unió, encara que admeten que en aquests partits i en l'antiga CDC pot haver-hi qui se senti atret pel "catalanisme pràctic que propugnen, però lluny del peix al cove".

stats