CONSULTA
Política 04/01/2014

CDC dubta que Unió defensi el no a la independència

Lluís Corominas veu compatible que els democristians donin llibertat de vot a la segona pregunta de la consulta amb la continuïtat de CiU

Acn
3 min

BarcelonaEl vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, dubta que Unió defensi el no a la independència en el segon apartat de la consulta, i creu que si els democratacristians optessin finalment per donar llibertat de vot, això no seria incompatible amb què CiU continués presentant-se unida a les eleccions. Després de remarcar que "Unió és sobirana i decidirà allò que cregui oportú", ha indicat que espera poder arribar a una posició "comuna" entre tots dos partits. CDC donarà el tret de sortida a la campanya pel 'triple sí' en un Consell Nacional ampliat el 18 de gener al Palau de Congressos, segons ha confirmat Corominas en una entrevista a l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Corominas ha apel·lat a la història i ha recordat que CDC i Unió s'han presentat juntes durant 35 anys i han guanyat totes les eleccions, el que li fa pensar que CiU tindrà finalment la mateixa posició pel que fa a la resposta de la pregunta doble de la consulta. "Unió és sobirana i pot decidir quina posició té, però aspirem a què aquesta posició sigui la mateixa", ha argumentat.

Si CDC ja va avançar des del primer dia que la seva aposta era per votar a favor dels dos apartats de la pregunta va ser, ha continuat, perquè tenia "molt clara" la seva posició, i des de llavors treballa en el sí de la federació perquè aquesta postura sigui "comuna".

Ara bé, en la hipòtesis que això no fos així, el convergent ha vingut a descartar que el seu soci opti per defensar el vot en contra de la independència. "En cas que la posició fos diferent, dubto que Unió plantegés un no a la segona pregunta", ha dit. Si optessin per un altre tipus de solució, com podria ser donar llibertat de vot, ha apuntat que això no és incompatible amb el manteniment de CiU.

L'actitud de l'Estat tindrà molt a veure

El dirigent de CDC ha pronosticat que l'actitud de l'Estat en els propers mesos acabarà "determinant molt" la decisió final d'Unió, ja que el mateix Josep Antoni Duran i Lleida, líder dels democratacristians, va reconèixer en un article que si l'Estat no ofereix cap alternativa, l'abocaria a l'independentisme. "Els fets forçaran que anem conjuntament", ha augurat Corominas.

El mateix ha dit pel que fa a ICV-EUiA. Al seu parer, si el govern espanyol continua amb el seu "no permanent", provocarà una posició conjunta a favor de la independència, i no només de CiU, sinó de la resta de partits que han pactat data i pregunta.

Tres grans actes en el primer trimestre del 2014

La campanya de CDC pel triple sí (sí a la consulta, a l'Estat i a la independència) començarà el proper 18 de gener en un gran acte al Palau de Congressos, on es reunirà el Consell Nacional ampliat, és a dir, amb tots els quadres del partit inclosos. En la seva intervenció, el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, presentarà la campanya davant d'unes 2.000 persones.

La següent cita important serà el 24 i 25 de gener a Calella, al Maresme, on els convergents celebraran una convenció municipalista per posar el món local a disposició del procés cap a la consulta. També hi haurà una convenció econòmica i social el proper mes de març. Tot plegat s'emmarca en la campanya que impulsa CDC en defensa de la consulta i de la viabilitat d'un estat propi per a Catalunya.

Alternativa abans de la convocatòria de la consulta

Corominas manté l'esperança que el govern espanyol canviarà d'actitud i acabarà permetent la consulta, bàsicament perquè "és molt difícil anar contra la democràcia". Però també perquè la força de les aspiracions catalanes, ha subratllat el convergent, ha anat a més davant de cada cop de porta de l'Estat. "No és un clam que vagi enrere, que mirin la història, la seva estratègia és absolutament equivocada", ha aconsellat.

En aquest sentit, ha subratllat que si l'Estat es decidís finalment per fer una contraproposta, per oferir una alternativa, aquesta hauria d'arribar abans que la consulta estigui formalment convocada, això és aproximadament el setembre.

No ajuntar en el mateix dia el ple sobre la consulta i els pressupostos

El vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC ha dit que espera que els diferents passos que vagi fent Catalunya durant el 2014 acabin convencent l'Estat que ha de tolerar aquesta consulta. Un d'ells serà el ple extraordinari del 16 de gener, on s'aprovarà la proposició de llei per portar al Congrés la consulta i demanar la transferència de la competència per convocar referèndums via l'article 150.2 de la Constitució.

Corominas ha rebutjat ajuntar en un mateix dia aquest debat amb l'aprovació dels pressupostos si ja està llest el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que ha demanat el PP. CDC és partidària de "diferenciar" ambdues qüestions, que no vol dir dilatar els comptes, ja que es podria habilitar la primera quinzena de gener per celebrar plens o debatre-ho l'endemà.

stats