Política 09/03/2016

L'oposició lamenta que el Govern defensi la independència com la via per acabar amb la pobresa

PSC i Catalunya Sí que es Pot asseguren que la seva intenció no és erosionar l'executiu i demanen anar més enllà d'una declaració d'intencions

Sara González / Albert Solé
5 min
El líder de Catalunya Sí que que es Pot, Lluís Rabell, intervé en el ple sobre la pobresa al Parlament

BarcelonaNo es busca erosionar el Govern, sinó col·locar al bell mig de l'agenda política la situació d'emergència social que viu una part important de la població catalana. Aquest és, segons el PSC i Catalunya Sí que es Pot, l'objectiu real del ple extraordinari que aquest dimecres i demà se celebra al Parlament de Catalunya. Després que els darrers mesos el full de ruta de 18 mesos per assolir la independència hagi marcat bona part de la política del nou Govern, l'oposició demana que es doni pas a un pla de xoc i uns pressupostos que responguin al combat contra una pobresa que ja ha esdevingut "sistèmica". Amb tot, després de la intervenció del Govern, l'oposició en bloc ha lamentat que, de nou, l'executiu de Carles Puigdemont s'escudi en el full de ruta independentista com la millor via per acabar amb les desigualtats i eradicar la pobresa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que serà inevitable que el focus mediàtic es concentri en si la CUP es desmarcarà o no en alguna votació de Junts pel Sí, els dos grups de l'esquerra que han sol·licitat la celebració de la sessió demanen afrontar les xifres "esgarrifoses" de pobresa amb mesures concretes i evitar que el resultat del ple sigui, com ja va passar fa dos anys, una simple declaració d'intencions.

Miquel Iceta

President del grup parlamentari del PSC

"Pobresa, vulnerabilitat, exclusió social, desigualtat i reactivació econòmica. Són problemes que no poden esperar que arribi un gran dia", ha assegurat el líder del PSC, Miquel Iceta, tot deixant entreveure que la situació d'emergència social no pot esperar la hipotètica arribada d'una independència. El dirigent socialista ha demanat també que el ple no es limiti a fer una "declaració d'intencions" i una "subhasta". Ha subratllat que en cap cas busca posar a prova l'acord de governabilitat que tenen segellat Junts pel Sí i la CUP, sinó aconseguir que l'agenda social sigui "permanent" en el full de ruta del Govern que presideix Carles Puigdemont.

Amb tot, després d'escoltar la intervenció del Govern, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha lamentat que l'executiu hagi fet girar el seu discurs sobre la base que "quan arribi la independència hi haurà cohesió social". La dirigent socialista ha demanat que espera que hi hagi una "acció coordinada" per lluitar contra la pobresa més enllà d'un pla de xoc de Junts pel Sí i la CUP "que arriba tard i és insuficient".

"Ens diuen que hem de tocar de peus a terra. No tocaven de peus a terra fa dos anys amb els pressupostos que van aprovar?", ha deixat anar Granados, que ha carregat contra el Govern per "no gestionar ni negociar" mentre Catalunya té una pressupostos que el mateix Oriol Junqueras va dir que eren "irreals". El PSC ha instat el Govern a presentar uns comptes que blindin les polítiques socials i on s'apliquin mesures com ara la recuperació de l'impost de successions, que també reivindica la CUP.

Lluís Rabell

President del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot

"¿Com podem sostenir un procés d'avenç democràtic, sigui quin sigui l'objectiu final, sobre la base d'una societat malmesa, fracturada o atomitzada?". Aquesta és la pregunta que ha llançat el president parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que ha recordat que la pobresa comporta "no poder ser autònoms per prendre decisions" i que, per tant, per encarar la construcció d'un nou país primer cal afrontar unes "dades esgarrifoses i indefugibles" darrere les quals hi ha persones que són sovint interpel·lades sobre el futur del país. Rabell ha assegurat, a més, que aquest ple marcarà inevitablement les línies mestres dels pressupostos. "El pla de xoc implicarà prioritzar inversions. També ha demanat a l'executiu que no s'escudi en els incompliments del govern espanyol per justificar que no hi ha prou recursos per invertir en polítiques socials.

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas ha recordat que hi ha dos milions de persones que viuen al llindar de la pobresa. "Una Meridiana ben plena", ha deixat anar ironitzant sobre la darrera manifestació independentista per la Diada. La dirigent ecosocialista ha instat no només a resoldre les emergències socials sinó a "canviar l'orientació de les polítiques". "Hi ha milers de famílies que no poden esperar ni 18 mesos ni 6", ha etzibat.

Ribas ha insistit que la gran frustració que hi pot haver a la Cambra és "no donar resposta" a la situació que travessa la societat catalana i ha burxat en el fet que el mateix Artur Mas hagi reconegut que hi ha "molts deures per fer". Ha reconegut que cap dels governs que hi ha hagut fins ara han aconseguit eradicar la pobresa, però ha subratllat que en els darrers anys s'han "agreujat" i han augmentat les "desigualtats".

Inés Arrimadas

Presidenta del grup parlamentari de Ciutadans

"Un Govern que planteja que la solució màgica és la independència el que menys pot fer és demanar realisme a l'oposició". Així de contundent s'ha expressat la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha retret a l'executiu de Carles Puigdemont que apel·li a la insolidaritat de la resta d'Espanya en un ple de pobresa. "Hi ha més desigualtats territorials dins de Catalunya que entre Catalunya i altres comunitats autònomes", ha etzibat.

Arrimadas ha recordat la "pinça" d'ERC i CDC en el ple sobre pobresa de fa dos anys que va impedir l'aprovació d'algunes mesures. Amb tot, ha recordat que es van aprovar mesures concretes que no s'han aplicat i que la situació que pateix avui Catalunya prové de l'obra dels governs anteriors, és per això que ha lamentat que no hi hagi hagut "autocrítica". "Si volen construir un estat amb una mà i destruir l'estat del benestar amb una altra, a nosaltres no ens trobarà", ha sentenciat tot carregant contra el "triomfalisme" que, al seu judici, ha exhibit el Govern.

Fernando Sánchez

Diputat del PP al Parlament

També el PP ha carregat contra el Govern per posar el procés independentista com la solució perquè Catalunya tingui més recursos per combatre la pobresa."No es pot utilitzar un ple de pobresa per fer un míting independentista", ha etzibat el diputat popular Fernando Sánchez. El dirigent ha lamentat que el Govern que comanda Puigdemont vulgui construir un nou estat basat en el "victimisme, el ressentiment i l'egoisme". A més, li ha recordat que CDC va donar suport a la reforma laboral, a la llei d'estabilitat pressupostària i a la reforma del finançament, entre d'altres.

"Això és la revolució dels somriures o és el replegament dels egoismes?", ha deixat anar Sánchez, que ha afegit que el "paradís virginal" no s'aconseguirà posant una estelada a la plaça Sant Jaume. De fet, el diputat ha retret al Govern que ni tan sols sigui "capaç de gestionar bé l'autonomia" i l'ha instat a imaginar com seria ara el país si haguessin destinat a combatre la pobresa només "una tercera part del temps i els esforços" que han dedicat al procés sobiranista. "Al final es quedaran sense nació i sense procés".

Gabriela Serra

Diputada de la CUP

La CUP ha assenyalat el capitalisme i les polítiques neoliberals com les gras causants dels índex de pobresa i ha situat l'objectiu de construir un nou país com l'oportunitat per revertir la situació. "Cal avançar cap a la república catalana per tenir una administració bel·ligerant amb la pobresa i l'exclusió social", ha assegurat la diputada Gabriel Serra, que ha subratllat que la lluita contra la pobresa reclama "grans pactes nacionals" més enllà dels interessos partidistes. En el seu anàlisi de la situació, Serra no s'ha estat de recordar que CDC va donar suport a la llei d'estabilitat pressupostària que marca les prioritats d'inversions i fixa el límit del dèficit.

stats