Política 16/10/2015

Irene Lozano, nou fitxatge del PSOE... i partidària de retirar competències a Catalunya

La fins ara diputada d'UPyD no és gens partidària de la promoció de les llengües diferents del castellà

Ferran Casas
2 min
Irene Lozano / EFE

MadridEl PSOE ha confirmat aquest divendres la incorporació d'Irene Lozano, encara diputada d'UPyD -un partit en clara davallada per la irrupció de Ciutadans- a les seves llistes per Madrid com a independent tal i com dijous va avançar El Diario.es. Segons la formació que lidera Pedro Sánchez, la diputada preveu deixar l'acta aquest mateix divendres i tindrà un paper clau en l'elaboració del programa electoral en els assumptes relacionats amb la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà dels coneixements i la seva feina en aquest àmbit, Lozano, que representava l'ala més esquerrana del partit, també ha destacat, en la línia d'UPyD, pel seu espanyolisme, especialment en els temes referits a la llengua i l'autogovern català, que el PSOE pretén millorar a través d'una reforma constitucional. Fa poc més d'un any va mostrar-se partidària de "retirar competències" a Catalunya arran del procés sobiranista.

Lozano, periodista i assagista, a escriure l'any 2006 l'assaig 'Llengües en guerra', en què criticava l'ús que, segons ella, feien els nacionalismes de les llengües i l'arraconament del castellà. En una entrevista a l''Abc' carregava a més contra la gestió "com a moneda de canvi" que el PSOE havia fet d'aquest assumpte en l'Estatut que en aquells moments es negociava al Congrés. Considerava que exigir el coneixement del català per accedir a la funció pública era "primar els compromesos amb una determinada ideologia, els 'aculturats' en el catalanisme", i defensava Albert Boadella. La futura diputada del PSOE es mostrava contrària que la Constitució atorgués competències lingüístiques a les comunitats autònomes.

Però com a diputada, Lozano també ha tingut intervencions sonades, com ara quan defensar el 'no' d'UPyD a la Iniciativa Legislativa Popular Televisió sense Fronteres per poder recuperar les emissions de TV3 al País Valencià. En aquell debat, el 2012, es va encarar amb Ximo Puig, ara president de la Generalitat i aleshores diputat socialista, per "abanderar una reivindicació de l'imperialisme català", i va considerar que la iniciativa només pretenia "aixecar fronteres" i imposar el català, tot recordant els "grans problemes" per escolaritzar-se en castellà a Catalunya.

Podeu veure aquí la seva dura intervenció sobre la ILP de TV3 al País Valencià Sobre el procés sobiranista Lozano també té una opinió contundent, que expressava fa un any en una entrevista a El Diario.es. Quan se li preguntava què caldria fer si el TC tombava la consulta del 9-N, tal com va passar, Lozano afirmava que caldria aplicar l'article 155, que preveu la retirada de competències o la supressió de l'autonomia. "Fa temps que diem que hi ha coses a Catalunya –com ara la incapacitat de garantir als nens educar-se en la seva llengua materna– que justificarien la utilització de l'article 155, que no és suspendre l'autonomia. És simplement dir al president de la comunitat 'escolti, actuï vostè així per garantir els drets de tothom', i si no ho fa es pot fer la proposta al Senat i retirar-li les competències per un període concret. Ningú parla de terratrèmols". Ella no en parla, però ho seria, i el PSC n'és molt més conscient que el flamant fitxatge de Pedro Sánchez.

stats