MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 17/05/2013

Llanos de Luna encén de nou la polèmica en distingir excombatents de Hitler

La delegada del govern espanyol homenatja nostàlgics de la División Azul

Marc Colomer
3 min
Llanos de Luna, en l'homenatge als veterans de les tropes espanyoles a l'exèrcit nazi / LA DIRECTA

BarcelonaEncara no fa un mes, el 18 d'abril, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, disparava contra la plataforma antidesnonaments, la PAH, pel seu "nazisme pur" en l'estratègia dels escraches. Obria la veda. El nazisme ha estat des de llavors l'acusació recurrent que han utilitzat alts dirigents del PP -també s'hi havien abonat abans alts dirigents del PSOE- i els mitjans de comunicació de l'entorn de la dreta espanyola per desprestigiar la PAH, el sobiranisme català, l'oposició a la llei de llengües inventades de l'Aragó o contra les crítiques a la prohibició del terme País Valencià al País Valencià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paradoxalment, l'11 de maig la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, homenatjava els excombatents de la División Azul, soldats voluntaris franquistes que van lluitar per l'exèrcit de Hitler. Va ser a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), com avançava ahir el setmanari La Directa , durant els actes de commemoració del 169 aniversari de la Guàrdia Civil. L'acte el presidia la delegada del govern espanyol i exdiputada del PP a Catalunya. Durant l'acte, al pati d'armes de la caserna més gran que té la Guàrdia Civil a Catalunya, De Luna va entregar un certificat a la Hermandad de Combatientes de la División Azul. El van recollir integrants de l'associació d'excombatents i nostàlgics de la divisió d'infanteria 250 de les tropes de Hitler. Els components de l'entitat es van presentar amb el vestit típic de falangista. Ells mateixos en van fer gala a la seva pàgina de Facebook, on exhibeixen nombrosa simbologia nazi. A María de los Llanos de Luna també l'acompanyaven comandaments militars espanyols i el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo Martín.

La delegada no va voler donar ahir cap tipus d'explicació. Ho va delegar en la Guàrdia Civil, que va emetre un comunicat, això sí, per defensar-la. El cos armat va justificar l'entrega del diploma per motius "històrics", però "en absolut ideològics".

A l'altura dels republicans

Més enllà, la Guàrdia Civil va recordar que l'Hermandad de la División Azul és legal, i va recórrer a un clàssic: també es va lliurar un diploma a l'Associació d'Aviadors de la República. Sigui com sigui, la presència de De Luna en l'acte va encendre de nou ahir la polèmica. Tret del PP i C's, la resta de partits catalans -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP- en van demanar la destitució fulminant. C's, això sí, va demanar "explicacions" a la delegada.

En l'acte també hi va prendre part l'alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, que segons argumentava ahir el PSC "ni sabia ni va poder evitar que es produís aquest lamentable fet".

L'ambaixada de la Federació de Rússia a Espanya va advertir ahir que "no tolerarà cap homenatge a les tropes nazis". Així ho va dir a l'ARA Aleksandr Kortxaguin, agregat de premsa de l'ambaixada russa a Madrid, que subratllava que "les discussions històriques entre Rússia i Espanya fa temps que estan tancades". Kortxaguin no recorda cap episodi similar a l'homenatge de Llanos de Luna, de manera que l'ambaixada estudiarà els fets per decidir la resposta.

La polèmica se suma a les que ja ha originat María de los Llanos De Luna amb la persecució judicial dels ajuntaments que no pengen la bandera espanyola, dels que han aprovat declaracions de sobirania o també dels que van organitzar trens de Girona i Figueras a la manifestació de la Diada del 2012 a Barcelona. No en va, el Parlament ha demanat la substitució de la delegada a Catalunya.

stats