DISCURS DEL REI
Política 25/12/2015

L'unionisme aplaudeix Felip VI mentre els sobiranistes li retreuen el rebuig al dret a decidir

Mas lamenta que el monarca evidencia el problema que l'Estat mai s'ha reconegut com a plurinacional i PP, PSOE i C's comparteixen la defensa de l'ordre constitucional

Roger Tugas
6 min

BarcelonaEl discurs del monarca espanyol és una tradició nadalenca de cada any. Com també ho és que l'endemà els partits unionistes el subscriguin mentre les forces sobiranistes i les esquerres se n'apartin. I aquest cop no ha estat una excepció, sobretot davant una de les intervencions més polítiques que se li recorden, en què va cridar a enfortir la cohesió nacional, amb un to contundent davant el sobiranisme. El fet que la gravació tingués lloc al Palau Reial de Madrid, erigit pels Borbons el 1738 i residència de la família fins al 1931, en lloc del despatx del Palau de la Zarzuela, tampoc no va passar per alt per la imatge ufanosa i pomposa que va desprendre.

Rebuig des del sobiranisme i l'esquerra

Mas crida a respectar la "minoria" catalana

Artur Mas ha assegurat, durant l'homenatge a Francesc Macià, que comparteix una part del discurs, però, en canvi, en refusa una altra. Així, s'ha mostrat "d'acord en l'apel·lació al diàleg, pacte, concertació i concòrdia", ja que "ha de ser així sempre", tot i que s'ha de fer especialment, ha precisat, quan hi ha un mandat a les urnes, ja que "el vot pot definir situacions de fàcil o de difícil governabilitat".

En canvi, ha refusat que sigui cert que es pretengui que "la voluntat de pocs s'acabi imposant a la decisió de molts i que això dugui a la decadència". En comptes d'això, ha reclamat que "es respectin els drets fonamentals del poble de Catalunya com a nació que és". Un problema derivat del fet que l'Estat "no s'ha volgut reconèixer mai com a estat plurinacional, mai ha volgut plantar cara a la seva realitat de nacions diverses". "És normal que [el rei] defensi la unitat d'Espanya, però m'agradaria també sentir un discurs sensible amb els drets democràtics i nacionals de Catalunya", ha apuntat, com que "a Madrid no existeix aquest discurs, es vol imposar el vot de la majoria sense respectar el que representa de minoria Catalunya dins d'Espanya". "Sent un 16% no podem imposar res, som minoria des d'un punt de vista demogràfic, però tenim força per fer-nos respectar", ha conclòs, i ha denunciat que "el que no pot ser és que la majoria faci servir la seva força, les seves normes i el seu vot per ofegar els anhels que representa la minoria que és Catalunya".

Al seu torn, el coordinador general de CDC, Josep Rull, coincideix que va ser "un relat decebedor que no vol entendre que l'Estat és plural i divers". Així, li hauria agradat que el monarca no apel·lés "a la unitat nacional, sinó que també es referís a valors universals com la democràcia, la llibertat i les urnes". "Ahir va ser absolutament previsible", ha insistit.

Igualment, el dirigent de Demòcrates de Catalunya Antoni Castellà ha rebutjat comentar el discurs, ja que "no és un dia per fer comentaris sobre el rei d'un estat" que han deixat de compartir. "No l'han volgut mai compartir amb nosaltres i estem més pensant en la República Catalana", ha assenyalat.

ERC denuncia la imatge "indecent"

Més dur amb el discurs va ser el cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, que creu que Felip VI va oferir una "imatge indecent" pel fet de ser "un rei donant lliçons de democràcia des d'un saló molt més gran que la majoria de llars dels espanyols", en referència a l'escenari escollit. "I això ens reafirma en la voluntat de construir una República on els únics reis que reconeguem siguin els propis fills", ha afegit, i encara s'ha mostrat irònicament sorprès que "un representant de la monarquia parli de decadència". Igualment, el líder dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha reclamat que "Felip VI passi de l'absolutisme a la democràcia reconeixent que cadascú sigui allò que decideixi ser".

En una línia similar, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va lamentar que el discurs del rei se situï "en la línia de la monarquia, que és mononacional i monolingüística".

Podem i IU lamenten la manca de sensibilitat social

En clau més social, Podem tampoc no s'ha sentit identificada amb el discurs reial. Així, el seu secretari de Política, Íñigo Errejón, ha lamentat que Felip VI "no va estar a l'altura", en especial perquè no va fer "cap menció a la corrupció". "Més atrezzo que sensibilitat social", va afegir en relació amb el decorat ufanós, cosa que l'allunyava de tot allò "que tingués a veure amb els problemes reals de la gent". "No hi va haver mencions a desocupats o al saqueig de les arques públiques", ha insistit, i ha resumit: "Hem vist 16 mencions a la unitat d'Espanya i només un esment al que de veritat està desunint la nostra societat, que és la desigualtat".

A nivell estatal, IU també s'ha mostrat crítica amb el discurs, ja que el seu cap de files, Alberto Garzón, ha afirmat que Felip VI ha comprat "el discurs del Partit Popular de la recuperació econòmica" i no és conscient dels problemes que tenen la majoria de ciutadans. Igualment, ha assegurat que "el ciutadà Felip de Borbó" va deixar clar que "no trepitja el terra de la majoria social" perquè no parla dels problemes que tenen els ciutadans. Respecte al canvi d'ubicació, ha assegurat que li va semblar un "escenari pompós" i li va resultar "sorprenent" que s'escollís quan es fan crides a la "humilitat i l'austeritat" a la ciutadania, fet pel qual conclou que és un reflex de la seva falta de connexió "amb els problemes de la majoria social".

De la mateixa manera, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha criticat que Felip VI és "un monarca molt poc sensible al mandat ciutadà del 20-D". "No s'ha parlat de plurinacionalitat ni de la defensa de més de set milions d'espanyols d'un referèndum a Catalunya", ha argumentat, ni tampoc "s'ha parlat de corrupció, sobretot quan tenim el cas Nóos als jutjats, pel qual haurà de declarar la infanta Cristina".

Aplaudiments des de l'unionisme

El PP titlla el discurs d'"històric i essencial"

Per contra, la secretària general del PP, María Dolores Cospedal, ha assegurat que el discurs ha estat "històric i essencial", i ha assenyalat que també són històrics "els dies que travessa el país, en què es debat no només el futur actual, sinó el de les futures generacions". A parer de la dirigent popular, el rei "coneix perfectament el seu país", així com els "anhels, desitjos i reptes" dels espanyols. I en aquest sentit ha afegit que "unitat, consens i estabilitat" són els "pilars bàsics" de la democràcia espanyola. Cospedal, que s'ha mostrat convençuda que els espanyols podran superar els "obstacles" actuals, ha subratllat que el que "uneix" pesarà "sempre més" que el que "separa", i el que uneix és la "terra", la "identitat" i, sobretot, "el bé de tots els espanyols".

Igualment, ha subratllat la "necessitat" de respectar l'"ordre constitucional", fet que es tradueix en "defensar la convivència democràtica aprovada per tots els espanyols, els drets i llibertats i la identitat cultural i territorial", constatant també que la sobirania "pertany a tots i cadascun dels espanyols".

El PSOE el veu "adequat i oportú"

Igualment, el PSOE ha defensat que el discurs de Felip VI va ser "adequat i oportú". El portaveu del grup socialista al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, ha subratllat que el parlament de Nadal dóna valor al fet que Espanya "és un gran país", i que subratlla "allò que ens uneix, la història comuna de convivència, de pluralitat i de diversitat". Un país, ha afegit Hernando, en el qual "hi cap tothom" i que es construeix "entre tots". El PSOE ha compartit amb el discurs reial "el respecte a la llei, a l'ordre constitucional i a les normes de convivència i al fet que ningú pot saltar-se-les o ignorar-les". Hernando també ha mostrat la coincidència del partit amb el monarca en el fet que "l'interès general" és la "prioritat absoluta" després de les eleccions del 20 de desembre, així com que la millor forma de fer patent aquest compromís és "a través del diàleg".

Altres aspectes en què el rei i el PSOE coincideixen és en la "necessitat" que la recuperació econòmica "sigui per a tothom" i que Espanya tingui "veu pròpia" a la Unió Europea en qüestions com la lluita contra el terrorisme jihadista, la crisi dels refugiats o la immigració.

C's comparteix la necessitat "de diàleg i de consens"

El vicesecretari general de Ciutadans (C's), José Manuel Villegas, ha assegurat que el seu partit "comparteix amb el rei Felip VI la necessitat de diàleg i de consens entre els partits i coincideix en l'essencial del seu discurs de Nadal". En aquest sentit, el dirigent del partit unionista ha reclamat a les principals formacions polítiques "arribar a acords d'estat que primin els interessos dels ciutadans per damunt de les sigles".

Villegas ha reiterat també "la necessitat d'entesa per afrontar els desafiaments fonamentals de la societat espanyola", que per a Ciutadans són tres: "La situació de crisi econòmica, el repte separatista a Catalunya i la regeneració democràtica". Sobre aquest últim punt, el vicesecretari general de Ciutadans sí que s'ha permès desmarcar-se una mica del monarca, ja que ha lamentat que "el rei no fes referència a la lluita contra la corrupció i a la regeneració de les institucions".

stats