Madrid s'encamina a una votació en plena quarta onada del coronavirus

El debat sobre el perill d'unes eleccions en pandèmia no s'ha obert després de l'èxit sanitari del 14-F

3 min
Cues al  Madres Concepcionistas, del districte de Sarrià-Sant Gervasi, a Barcelona

MadridTot i que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, faci crides a evitar la quarta onada del coronavirus, els efectes de la Setmana Santa ja s'han començat a notar a la corba de contagis. Una circumstància, però, que no ha afectat el clima de les eleccions a la Comunitat de Madrid del 4 de maig, que a diferència de les catalanes no s'han vist immerses en cap debat sobre si suposen un risc a nivell sanitari. De fet, probablement perquè l'experiment del 14-F només va perjudicar la participació sense implicar un increment de positius, tal com va explicar l'ARA un mes després dels comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La capital espanyola és, per darrere d'Euskadi –i de Ceuta i Melilla, que queden fora de la comparativa–, la segona comunitat autònoma amb més incidència acumulada els últims 14 dies, amb 348 casos per cada 100.000 habitants aquest dijous. La quarta onada ja s'està dibuixant perquè deu dies enrere, a un mes del 4-M, era de 272. A Madrid fa setmanes que les mesures no canvien: el toc de queda és a les 23 hores, no hi ha confinament perimetral –es va imposar per Setmana Santa per ordre del Consell Interterritorial de Salut– i els bars i restaurants estan oberts amb limitacions d'aforament a sis persones per taula. Les restriccions que van permetre posar fi a la tercera onada –amb confinaments quirúrgics per zones bàsiques de salut– són les mateixes que es mantenen durant la tendència a l'alça actual. De moment el govern en funcions d'Isabel Díaz Ayuso no toca res i està centrat en la campanya electoral.

El cert és que el context era diferent a Catalunya un mes abans dels comicis. Quan el Govern va firmar un decret per ajornar els comicis fins al 30 de maig la incidència acumulada era de 561, i es van acabar celebrant el 14 de febrer per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb 325. A Madrid està passant el contrari, però les autoritats sanitàries confien que la quarta onada no sigui tan pronunciada com les anteriors, sobretot per l'efecte de la vacunació. Amb tot, hi ha comunitats autònomes que estan posant el crit al cel pel fet que el president espanyol, Pedro Sánchez, no vulgui prorrogar l'estat d'alarma a partir del 9 de maig, un mecanisme que fins ara ha donat marge als presidents autonòmics per aplicar mesures restrictives.

Precaució als col·legis

Si els contagis incrementen les pròximes setmanes, el govern madrileny no vol que sigui per la jornada electoral i el que ha fet és pràcticament calcar les mesures que la Generalitat va establir el 14-F. Una de les més destacades és situar de les 10 a les 12 hores del migdia la franja recomanada per a les persones més grans de 65 anys, els adults amb discapacitat i els seus cuidadors. L'última hora de la jornada, de 19 h a 20 h, és la prioritària per als contagiats i els contactes estrets de positius. En aquest cas, els membres de la mesa no estaran obligats a col·locar-se l'equip de protecció individual.

Així, la dinàmica serà molt semblant a la de Catalunya: es recomana portar el vot de casa, l'elector només podrà entrar al col·legi per dipositar el sobre, hi haurà recorregut d'entrada i sortida per evitar contactes, els membres de la mesa no tocaran el DNI, i hi haurà marques indicatives a terra, un responsable de seguretat sanitària a cada centre de votació i mascaretes quirúrgiques, guants i gel a l'entrada. Els presidents i vocals hauran de mantenir una distància de dos metres entre ells –si no és possible, d'1,5– i tindran a la seva disposició dues mascaretes FFP2 i una pantalla facial que no és obligatòria. Les meses estaran a tres metres entre elles i es desinfectaran cada tres hores.

Caldrà veure si, com a Catalunya, hi ha una allau de peticions de membres de les meses per quedar-ne exempts. Fonts consultades expliquen que els pròxims dies es donarà una primera xifra de les al·legacions que s'han fet arribar a la Junta Electoral, però encara no poden avançar si són moltes. Aquesta vegada, però, més que la por al contagi el motiu principal per sol·licitar no haver d'anar a la mesa és que els comicis se celebren un dimarts, dia laborable, fet que complica la logística de moltes famílies amb fills, perquè s'ha declarat el 4 de maig com a dia no lectiu.

stats