Tribunals

Madrid vs Barcelona: l'Escola Judicial tindrà una directora que viu a la capital de l'Estat

María Jesús Millán ocuparà el càrrec de manera temporal arran de la dimissió de Jorge Jiménez, que tenia el mandat esgotat

2 min
El president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, en un ple de l'òrgan de govern dels jutges

MadridL'Escola Judicial, ubicada a Barcelona, es dirigirà parcialment des de Madrid, com a mínim durant un temps. La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha escollit aquest dijous com a nova directora substituta María Jesús Millán, actual directora de formació continuada de l'Escola Judicial, que es disputava la plaça amb la cap d'estudis, Clara Carulla. Sobre la taula hi havia la necessitat de suplir la vacant que ha deixat Jorge Jiménez, director en funcions fins la setmana passada. Va presentar la dimissió perquè havia superat els cinc anys en el càrrec que marca el reglament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sector conservador del CGPJ apostava per Millán perquè consideren que és jeràrquicament a qui li correspon, i s'escuden que el reglament marca que ha de ser un dels dos directors de serveis –el de formació continuada o el de formació inicial– qui ocupa el càrrec en cas d'absència. El bloc progressista alerta que aquesta candidata treballa a Madrid –és magistrada del jutjat de menors– i rebutja que per primera vegada l'Escola Judicial es dirigeixi des de la capital espanyola. Per això impulsaven la candidatura de la catalana Clara Carulla, magistrada de primera instància del jutjat 47 de Barcelona. A més, aportaven un informe del gabinet tècnic del CGPJ que desmenteix que l'única escollida pugui ser Millán.

En la reunió de la comissió permanent de la setmana passada els conservadors volien elegir-la, però els progressistes i el president interí de l'òrgan de govern dels jutges, Vicente Guilarte, van aconseguir paralitzar la designació. Es va acordar que s'entrevistaria les dues candidates –es va fer dimarts– i que avui es votaria. La permanent està integrada per set vocals: tres conservadors –José Antonio Ballestero, Carmen Llombart i María Ángeles Carmona–, tres progressistes –Mar Cabrejas, Roser Bach i Pilar Sepúlveda– i el president, Guilarte, en el seu dia proposat pel PP.

Fonts del CGPJ consultades per l'ARA veien incert cap on es decantaria la balança. Guilarte defensava la tesi del bloc afí al PSOE, mentre que d'entrada Sepúlveda seria partidària de la candidata dels conservadors. El sector progressista estava intentant convèncer Sepúlveda que la pròxima directora de l'Escola Judicial ha d'estar al 100% a Barcelona i no teledirigir-se des de Madrid, però no han aconseguit fer-la canviar d'opinió. A més, temen que pugui ser un primer pas per acabar traslladant l'Escola Judicial a la capital espanyola, tot i que per a això caldria reformar la llei orgànica del poder judicial.

"Això és una invenció"

Fonts del sector conservador consultades per l'ARA deixen clar que no està sobre la taula que l'Escola Judicial pugui acabar-se traslladant a Madrid. "És una invenció creada amb la intenció d'enganyar. És una hipòtesi que no vull ni comentar. Seria com dir si el CGPJ pot traslladar-se a la Lluna", diuen. No volen entrar en el fet que la pròxima directora no es traslladi a Barcelona a temps complet i es limiten a dir que "exercirà plenament totes les funcions" que li corresponen.

stats