Política 15/01/2013

La imatge exterior de Catalunya és pitjor que la d'Espanya, segons l'Institut Elcano

"Si Catalunya es pensa que la rebran amb els braços oberts s'endurà una sorpresa", diu el director de l'Observatori Marca Espanya

2 min

La imatge exterior de Catalunya és pitjor que la d'Espanya. Aquesta és, si més no, la principal conclusió de l'últim Baròmetre de la Marca Espanya (BME) del Reial Institut Elcano, elaborat al desembre amb gairebé 2.700 entrevistes a cinc països: els Estats Units, l'Argentina, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Els resultats del baròmetre, presentats aquest dimarts en roda de premsa pel director de l'Observatori, Javier Noya, conclouen que Catalunya obté una puntuació de 6,1, enfront del 6,5 espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons els responsables de l'Institut, en la mitjana dels cinc països en els quals es va fer l'estudi, només un de cada deu entrevistats és incapaç de fer una valoració d'Espanya, mentre que el percentatge es triplica en el cas de Catalunya. Noya, director de l'Observatori Marca Espanya (OME) del Reial Institut Elcano i investigador principal de la imatge exterior d'Espanya i opinió pública, ha assenyalat la importància d'aquest fet, que segons ell contrasta amb la projecció que té la ciutat de Barcelona. "Pot ser que hi hagi una imatge de Barcelona, però no de Catalunya", ha dit.

Davant del fet que, sempre segons aquest baròmetre, Catalunya obté un 6,1 enfront del 6,5 d'Espanya, Nova ha afirmat que aquesta diferència "engega a rodar" l'argument dels que creuen que la imatge d'Espanya perjudica la de Catalunya".

La independència

L'estudi ha preguntat als enquestats sobre les conseqüències d'una hipotètica independència de Catalunya i ha arribat a la conclusió que per a la majoria de persones seria dolenta per a Espanya. Entre els ciutadans amb una valoració més negativa de l'escenari separatista hi ha els del Regne Unit, segons Noya, a causa de l'eventual independència d'Escòcia.

El baròmetre del Reial Institut Elcano també destaca que als països membres de la UE on s'ha fet l'estudi -Alemanya, Itàlia i el Regne Unit- la majoria dels ciutadans entrevistats pensen que la independència de Catalunya seria negativa no només per a Espanya sinó també per a Europa. D'aquestes dades el director de l'Observatori Marca Espanya s'ha afanyat a treure la conclusió que "si Catalunya es pensa que la rebran amb els braços oberts, s'endurà una sorpresa".

"Catalunya perjudica la imatge d'Espanya"

La notícia de la presentació de l'estudi ha estat molt destacada aquest dimarts per part de la premsa de Madrid. En l'edició digital, el diari 'ABC' titula "Catalunya perjudica la imatge d'Espanya", mentre que 'La Razón' destaca que "La imatge de Catalunya a l'exterior, pitjor que la del conjunt d'Espanya".

stats