Política 20/11/2018

Marchena renuncia a presidir el CGPJ i el Suprem i jutjarà els presos polítics

Expressa el seu malestar per l’acord entre el PP i el PSOE

Dani Sánchez Ugart
2 min
El jutge Manuel Marchena (a l’esquerra de la fotografia), en una imatge d’arxiu.

MadridEl jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena, candidat acordat entre el PP i el PSOE per presidir el Consell General del Poder Judicial i el mateix Suprem, ha renunciat aquest dimarts a ser nomenat en el càrrec. En una carta distribuïda pels serveis de premsa de l’alt tribunal, el magistrat que actualment presideix la sala segona protesta per la manera com els dos partits s’han repartit el govern dels jutges i assevera el seu compromís “amb la independència com a pressupost de legitimitat”. La decisió de Marchena suposa que no abandonarà l’actual càrrec de president de la sala segona, i que jutjarà els presos polítics en el judici que ha de començar a partir del gener de l’any que ve, i no serà substituït pel magistrat Andrés Martínez Arriet, considerat més centrista que Marchena, a qui se situa pròxim a la dreta.

La carta de Manuel Marchena

L’anunci arriba just un dia després de la filtració d’uns ‘whatsapps’ del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual es vantava de controlar “pel darrere” la sala segona i la del 61 (que decideix les il·legalitzacions de partits) a través de Marchena. El magistrat afirma en el comunicat que “mai” ha concebut la seva feina com a instrument “al servei d’una o altra opció política” i afirma que així ho demostra la seva trajectòria al Suprem i especialment a la sala d’admissions de causes contra aforats, des d’on va rebutjar, per exemple, la que una jutge volia obrir contra el president del PP, Pablo Casado, pel seu màster.

El malestar per la manera com s’havia negociat el recanvi de la composició del govern dels jutges s’havia generalitzat en els últims dies al Suprem, segons han explicat a l’ARA fonts de l’alt tribunal. El PP i el PSOE havien anunciat que Marchena seria president, sempre en privat, guardant-se de fer-ho públicament, tot i que la llei del poder judicial estableix que han de ser els vocals del CGPJ els que triïn el seu cap, sense un mandat polític. Aquest extrem va ser una de les fonts de neguit de Marchena, segons el relat de les mateixes fonts.

Impacte al Tribunal del Procés

El fet que Marchena abandonés la presidència i la ponència del tribunal que ha de jutjar el Procés tenia l’impacte de canviar el president per un de més moderat, Arrieta, i l’entrada d’una magistrada progressista, que reequilibrava forces. La decisió de Marchena tindrà com a efecte que no es produeixin aquests canvis, que eren un dels punts que més malestar havien generat entre els quadres del PP, que no entenien l’acord al qual havia arribat la direcció conservadora amb els socialistes, un malestar que Cosidó va intentar redreçar amb el polèmic ‘whatsapp’.

stats