Política 05/01/2016

Rajoy: "A Catalunya hi ha d'haver eleccions"

En una entrevista a la Cope, el president del govern espanyol en funcions alerta que "quan les coses es fan malament tendeixen a acabar malament"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridDurant quatre anys ha denunciat que a Catalunya el govern d'Artur Mas no acabés cap legislatura, però ara el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, només demana una cosa després del veto de la CUP: la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament. En una entrevista a la Cope coincidint, com és habitual, amb l'anunci d'una baixada de l'atur, el líder del PP ha assegurat que "el millor que podria passar [a Catalunya] seria que Mas abandonés els plantejaments independentistes". "Com que això serà impossible, jo, que sóc contrari d'eleccions cada mitja hora, ara crec que a Catalunya hi ha d'haver eleccions", ha afegit. "Quan les coses es fan malament tendeixen a acabar malament".

Rajoy es mostra tranquil pel que fa a les negociacions per formar govern a Espanya i està convençut que el PSOE acabarà cedint a les seves pressions per construir una gran coalició a l'Estat. El nou escenari català, però, deixa el bipartidisme espanyol sense el gran pretext del procés per segellar un acord de govern. El govern del PP ja ha començat a esgrimir un nou discurs per seduir Ferraz: demana als socialistes que cedeixin per no traslladar la "inestabilitat" de Catalunya a Espanya.

El líder del PP, però, aquest dimarts ha evitat aferrar-se a aquest govern i només ha alertat del perill d'una coalició entre el PSOE, Podem, IU i forces sobiranistes com ERC, que seria "molt negatiu per als interessos d'Espanya" i "generaria gran inestabilitat".

La pugna per la mesa del Congrés

El primer pas en al batalla per formar govern passa per la presidència de la mesa del Congrés, que servirà de baròmetre per calibrar la relació de forces. Rajoy ha estat taxatiu en aquest tema i ha silenciat rumors: no facilitaran que el PSOE es faci amb la mesa de la cambra baixa amb Patxi López com a president. "No li donarem suport de cap de les maneres, creiem que el PP ha de tenir la presidència de les Corts", ha assenyalat.

Els populars presentaran el seu candidat per presidir la mesa i alerten dels que "volen tirar la casa per la finestra". PSOE i Podem estan reunits per intentar arribar a un acord.

Negociacions amb els socialistes

De moment, Rajoy només s'ha reunit una vegada amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a l'espera de poder tenir-hi més trobades. Evita per ara posar el dit a la llaga en les divisions internes dins dels socialistes i assegura que no ha parlat amb la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Pel que fa a la remor de fons a Génova, Rajoy intenta passar per sobre de les veus que serien partidàries que fes un pas enrere, fins i tot per arribar a un acord amb els socialistes.

'Sí' a una reforma constitucional a canvi d'un pacte

Rajoy no tanca la porta a obrir el meló de la Constitució si se segella un pacte entre PP, C's i el PSOE. "Jo no em tanco a res", ha dit. "Amb més de 200 diputats es pot fer una reforma de consens", ha afegit sobre la possibilitat d'obtenir el suport dels 253 que sumarien els partits que Moncloa considera "constitucionalistes". Per al govern espanyol en funcions, estem davant d'una "gran oportunitat" en què s'haurà de "pactar i cedir".

stats