DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 25/02/2014

L'oposició critica el triomfalisme del discurs de Rajoy

Duran afirma que el president espanyol fa incrementar "la nòmina d'independentistes" i Alfred Bosch pronostica que la consulta "se celebrarà i ho celebrarem", mentre IU apunta que sols l'1% de les noves contractacions es podran acollir a la tarifa plana de cotitzacions

Roger Tugas
3 min
Soraya Rodríguez, aquest dimarts al Congrés / EFE

BarcelonaLa portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, ha lamentat que Mariano Rajoy s'hagi mostrat "content i satisfet per l'èxit de les seves polítiques" durant el seu discurs en el debat de política general i s'ha preguntat si hauria mantingut el mateix to en una cua d'una oficina de treball o a un hospital o escola públics. La dirigent socialista ha recordat així que durant els dos anys de l'actual govern central s'han destruït un milió de llocs de treball, la taxa d'atur ha pujat del 21% al 26% i més de 400.000 treballadors espanyols han hagut de marxar a buscar feina a l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Rodríguez ha lamentat que no s'hagi parlat dels drets de les dones –en referència a la reforma de l'avortament– o a l'educació –pel que a la llei Wert–, ni s'ha referit a la desigualtat que creix en la crisi. La socialista tampoc no dóna credibilitat a les promeses en política fiscal, ja que fins ara Rajoy "ha modificat tots els impostos per pujar-los" i les ha titllat de promeses electorals. Així, ha situat el discurs com a "clarament allunyat de la realitat dels espanyols" i l'ha vist fins i tot "irresponsable".

El discurs "d'una Espanya 'grande y libre'"

Al seu torn, el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha censurat igualment que el president espanyol hagi estat "triomfalista" i ha lamentat les poques propostes en temes econòmics presentades i l'absència de les polítiques socials en el discurs. Quant a les referències a la consulta, el dirigent democristià ha criticat que Rajoy "recorda el discurs d'una Espanya 'grande y libre'", cosa que "ha incrementat la nòmina d'independentistes". "Se segueix amagant darrera de la Constitució", ha denunciat, i li ha exigit que posi alguna proposta de reforma territorial per "sotmetre-la a debat".

Així mateix, el diputat d'IU José Luis Centella ha censurat que Rajoy hagi dibuixat una "realitat contrària a la que viu la gent", ja que ara aquesta "viu pitjor que fa un any". Així mateix, el parlamentari ha pronosticat que les condicions fixades per accedir a la tarifa plana per a nous treballadors possibilitaran que s'hi puguin acollir només "l'1% de les noves contractacions". Igualment, Centella ha restat tota credibilitat al PP per parlar sobre regeneració democràtica i lluita contra la corrupció mentre estigui obert el cas Bárcenas.

De forma similar, la líder d'UPyD, Rosa Díez, ha lamentat del discurs de Rajoy "la capacitat per negar el seu paper en l'inici del problema i sobredimensionar el seu paper en la sortida de la crisi". "No ha parlat de la igualtat", ha afegit, tot i que "s'ha aprofundir en la desigualtat entre espanyols".

Les taules de la llei diuen 'no votareu, no votareu, no votareu'

Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha criticat que el discurs del president espanyol ha anat "en contra de la realitat, els problemes reals de la gent i la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya". El diputat republicà ha vist Rajoy "baixant del mont Sinaí amb les taules de la llei dient 'no votareu, no votareu, no votareu", motiu pel qual li ha demanat una "rectificació per fer la consulta". "Ja veurem el 9 de novembre si es fa", ha apuntat, i s'ha respost seguidament: "Se celebrarà i ho celebrarem".

Finalment el parlamentari de Compromís, Joan Baldoví, ha vist el discurs ple de "mentides, cinisme i autocomplaença" i ha lamentat que no hagi fet referència al fet que encara "es destrueix ocupació" ni hagi parlat de la desigualtat o la pobresa. Igualment, ha tret rellevància a les propostes sobre corrupció, ja que el PP és "el partit amb més imputats per metre quadrat" i ha denunciat que no ha tractat l'imminent negociació del nou sistema de finançament. "Els valencians tenim pitjor sanitat i educació perquè rebem el finançament per sota de la mitjana", ha apuntat.

stats