Política 30/11/2012

Mas adverteix a Rajoy que Espanya sortiria perjudicada si boicotegés el nou Govern

“Que s'ho pensin molt abans de fer qualsevol cosa”, alerta el president de la Generalitat

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha advertit aquest divendres al president del govern central, Mariano Rajoy, que Espanya sortiria perjudicada si intentés boicotejar l'acció del nou Govern. Mas, que d'ençà de les eleccions del 25-N només ha tingut un “molt breu contacte telefònic de cortesia” amb Rajoy, ha alertat que “la situació espanyola no està per llançar coets” ni per tancar l'aixeta del crèdit a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i ser conscient que un eventual pacte de legislatura entre CiU i ERC, que serveixi per tirar endavant el procés sobiranista, desperta més que recels a Madrid, Mas ha subratllat que l'executiu central no té gaire marge per fer la guitza a la Generalitat. “Catalunya segueix sent l'economia més productiva i oberta cap a l'exterior. Entenc que un govern espanyol ha de procurar que la seva principal economia productiva i exportadora vagi el millor possible. Si no, això afecta el conjunt”, ha assenyalat.

Per tant, segons el president, Rajoy “ha de tractar amb correcció Catalunya”. “Que s'ho pensin bé abans de fer qualsevol cosa”, ha afegit. A més, malgrat l'eufòria del PP per la davallada electoral de CiU, Mas ha posat de relleu que els resultats del 25-N evidencien un clam “molt majoritari” en favor de l'autodeterminació −CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP sumen 87 diputats−. En canvi, “l'espanyolisme més dur”, representat per PP i Ciutadans, és “absolutament minoritari” al nou Parlament, amb 28 escons de 135.

Mas, que podria formar govern abans d'acabar l'any si les converses amb ERC van bé, ha donat a entendre que segueix molt dolgut per la manera que el PP va intentar treure profit electoral de les informacions d''El Mundo' sobre suposada corrupció a la cúpula de CiU. Però ha assegurat que, com a president de la Generalitat, farà abstracció i intentarà mantenir una mínima relació “institucional” amb l'Estat.

"Injust" objectiu de dèficit

D'altra banda, Mas ha promès seguir “combatent” el tracte “injust i deslleial” del govern espanyol cap a les autonomies, a les quals exigeix que redueixin el deute per al 2013 fins al 0,7% del PIB, cosa que obligarà Catalunya a fer un ajust d'uns 4.000 milions d'euros, amb retallada de despesa i increment d'ingressos. “És una imposició d'un govern espanyol completament insensible amb les autonomies, la sanitat, l'ensenyament i els serveis socials”, ha denunciat Mas, que ha revelat que més d'un president autonòmic del PP li ha donat la raó en privat.

Pilotes de goma

Preguntat pel cas de la dona que va perdre un ull per un projectil disparat pels Mossos d'Esquadra al passeig de Gràcia de Barcelona durant la manifestació de la vaga general del 14-N, Mas ha admès que aquesta “situació especialment lamentable” mereix una reflexió no només política, sinó també a nivell “tècnic”. “Aquesta valoració s'està fent i portarà a unes determinades conclusions”, ha comentat.

stats