Política 04/04/2014

"Franco va intentar diluir la identitat catalana i no se'n va sortir. Ara tampoc ho aconseguiran": Mas-Colell, al 'Wall Street Journal'

"No farem res temerari", diu el conseller, que acusa Espanya d'atacar l'autogovern i afirma que, si no hi ha un canvi d'actitud, el procés serà un problema intern de la Unió Europea

Ara
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell / ACN

BarcelonaNou episodi de pedagogia política i cultural a la premsa internacional. Aquesta vegada ha estat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui, en un article publicat al prestigiós 'Wall Street Journal', explica als americans què és Catalunya. En l'article, titulat 'Una nació europea a Espanya' Mas-Colell remarca les diferències entre Espanya i el Regne Unit, a l'hora d'entendre les realitats de les nacions sense estat.

El conseller apunta que, durant l'últim congrés dels liberal-demòcrates britànics, va poder escoltar com el líder del partit, Nick Clegg, demanava el vot contrari a la independència d'Escòcia en el referèndum que tindrà lloc al setembre. Clegg, però, es va referir al Regne Unit com "una família de quatre països", i una família de "nacions". Mas-Colell remarca com aquest reconeixement és impossible a Espanya, on cap dels líders dels principals partits "podria fer servir termes com a país o nació a l'hora de referir-se a Catalunya".

Després d'afirmar l'admiració que el govern britànic desperta a Catalunya per permetre un referèndum d'independència a Escòcia, el conseller destaca la campanya iniciada contra el Govern des que es va fer pública la consulta. "Però no ens hem tornat bojos", explica, "som un govern de moderats, centristes i defensors dels negocis. Ens mou un sentiment popular massiu i ordenat a favor del referèndum, una reacció als recents i dramàtics moviments que desmunten el nivell d'autogovern que havíem tingut".

"Ens ataquen", diu Mas-Colell, que acusa al PP de començar la seva campanya fins i tot abans de la crisi, tot i que ara la fa servir com a excusa per recentralitzar competències "en tots els camps: econòmic, educatiu, benestar social, administració pública". El conseller recorda que els països més eficients del món -cita els EUA i Alemanya- tenen governs descentralitzats. Pel Mas-Colell, la política del govern del PP és "provocadora" i contrasta l'actitud de Madrid de "tornar el rellotge enrere" amb la de Barcelona, "al capdavant de la recuperació econòmica".

"No farem res temerari", anuncia. I apunta que el Govern "té un compromís amb la llei, la Unió Europea i els processos democràtics" i, després de considerar lògic que la UE insisteixi que el tema català és un "afer intern espanyol", acaba afirmant que si el govern espanyol no canvia de postura, "el problema serà intern, però no d'Espanya sinó de la Unió Europea".

stats