Política 27/07/2015

Mas: "Sense Hisenda pròpia no hi ha autogovern de debò"

El president de la Generalitat crida a no malbaratar la "gran oportunitat" del 27-S per construir les estructures fiscals que Catalunya "necessita"

Roger Mateos
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la cloenda de la jornada de presentació del projecte de nova Hisenda catalana, al Palau de la Generalitat / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dilluns una crida a no malbaratar la "gran oportunitat" que té Catalunya d'apostar per la independència i per la seva sobirania fiscal, en les eleccions del 27 de setembre. En la cloenda de la jornada de presentació del projecte de nova Hisenda catalana, al Palau de la Generalitat, Mas ha subratllat que el país té "una gran necessitat" de poder gestionar-se els seus propis recursos i ha alertat: "Sense hisenda pròpia no hi ha autogovern de debò".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha lloat els dos anys de treball per definir el futur model d'Hisenda pròpia, sota la coordinació de Joan Iglesias, a qui el Govern havia encarregat aquesta tasca. Segons Mas, "és l'intent més seriós i reeixit en tres segles per bastir una Hisenda pròpia". "Esperem que no quedi en intent", ha afegit.

"Estem a punt, preparats. Les bases les tenim. L'únic que ens cal es saber si es donaran les condicions socials i polítiques per saber si aquesta gran oportunitat que tenim la sabrem aprofitar o ens passarà per davant i no l'acabarem de tenir a les mans", ha advertit.

Mas ha admès que "des d'alguns punts de vista la Hisenda espanyola és moderna, però segurament no ha evolucionat de manera prou satisfactòria" i s'ha quedat enrere respecte dels països més avançats. "Ara tenim una gran oportunitat per construir quelcom de diferent i millor, val la pena aprofitar-la", ha agregat.

"L'error" de la Transició

També ha volgut fer memòria i recordar que durant la Transició "es va cometre un error molt gran a Catalunya: no apostar per una Hisenda pròpia". Un error que ha acabat tenint "conseqüències molt greus" per a les finances catalanes.

stats