Política 20/10/2020

Mas nega haver donat instruccions a Osàcar per blanquejar capitals a CDC

Atribueix les declaracions de l'extresorer a una situació de "vulnerabilitat"

Núria Orriols / Anna Mascaró
3 min
Artur Mas: “Qui opti a presidir la Generalitat ho ha de fer per governar, no per liderar el Procés”

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas ha reaccionat aquest dimarts a les acusacions que li ha llançat l'extresorer de CDC Daniel Osàcar en seu judicial i ha negat haver donat cap instrucció per blanquejar diners a Convergència. Ho ha dit en el marc d'una roda de premsa en què només han assistit agències de notícies i TV3, després que Osàcar hagi insinuat que l'expresident de Convergència tenia coneixement d'un presumpte blanqueig de capitals que es duia a terme a la formació. Osàcar ha declarat en la peça separada del cas 3% que investiga el jutge José de la Mata de l'Audiència Nacional i que es basa en el fet que exdirigents de CDC blanquejaven diners de suposades comissions il·lícites d'empreses a través d'aportacions individuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, però, ha negat conèixer aquest tipus de pràctiques. Ha dit que els dirigents que feien aportacions ho feien perquè "creien en el projecte" i sense esperar "res a canvi" i ha recordat que és una praxi habitual en els partits que els seus membres amb càrrec públic facin aportacions del seu sou o amb quotes d'afiliats.

Osàcar ha insinuat aquest dimarts que Mas havia de tenir coneixement d'aquest sistema de finançament irregular perquè despatxava diàriament amb l'exconseller i exgerent del partit, Germà Gordó, a qui ha apuntat com a líder del sistema. L'extresorer, però, ha reconegut que no té cap prova material que Mas en tingués constància. Un fet que ha remarcat l'expresident a la roda de premsa: ha assegurat que mai ha tractat la qüestió amb l'extresorer del partit.

De fet, Mas ha suggerit que la situació actual d'Osàcar, que està complint en tercer grau una pena de tres anys i mig de presó per la condemna del cas Palau, és "vulnerable", atribuint la seva declaració a això. "Suposo que una persona gran com ell, que ha estat a la presó, injustament a la presó, i que té amenaçat injustament tot el seu patrimoni, pot ser més vulnerable", ha dit Mas.

També ha posat de manifest, però, que l'extresorer ha admès que ell mai va donar cap instrucció en relació al finançament irregular: "L'única persona que podia donar-li una instrucció com la que ell denuncia era jo, i ell mateix reconeix que no la vaig donar mai. I només ho podia fer jo".

Mas ha recordat que Convergència era un partit jerarquitzat i que ell n'era el màxim responsable, exculpant així l'exgerent del partit Germà Gordó. El també exconseller de Justícia ha reaccionat aquest dimarts a través de Twitter i ha negat les acusacions d'Osàcar. "Mai he fet res il·legal", ha dit Gordó.

La declaració de l'extresorer de Convergència s'ha produït en el marc d'una peça separada del 3%, sobre les donacions d'exdirigents, en les quals Osàcar ha implicat l'exconseller d'Interior Jordi Jané i l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo. Es tracta d'una part d'una investigació més gran, de la qual ja ha acabat el procés d'instrucció, sobre el finançament irregular de Convergència.

JxCat, el PDECat i el PNC marquen distàncies

Malgrat haver estat tots a CDC, els actuals portaveus de JxCat, el PDECat i el Partit Nacionalista de Catalunya han volgut passar de puntetes sobre les declaracions d'Osàcar. El president del grup de JxCat, Albert Batet, que havia sigut diputat i alcalde per CiU, ha assegurat en una roda de premsa al Parlament que "no opina sobre afers interns d'altres partits". I el PNC, la secretària general del qual, Marta Pascal, havia sigut portaveu de CDC, ha fet un tuit dient que aniran a les eleccions "sols per coses com aquesta", en al·lusió a un possible pacte amb el Partit Demòcrata.

Al seu torn, el PDECat, que està processat en el 3% perquè el jutge el considera "successor" de CDC, ha mantingut un silenci sepulcral durant tota la jornada. Fonts oficials de la formació asseguren que no se senten al·ludits per les declaracions de Daniel Osàcar i només el diputat al Congrés i secretari d'organització, Ferran Bel, ha expressat el seu suport públic a Mas. "A diferència del que fan d'altres que segurament tenien més responsabilitats orgàniques i més proximitat política, jo avui vull deixar constància del suport, la confiança i suport al president Mas i la seva trajectòria política", ha conclòs.

stats