LA INCÒGNITA DE LES PLEBISCITÀRIES
Política 10/01/2015

Mas-Junqueras: sense acord i amb retrets públics

Els dos líders es donen una última opció per negociar acompanyats de les entitats

Roger Tugas / Oriol March
5 min
Les postures d’Artur Mas  i Oriol Junqueras no s’han pogut acostar gaire des que els dos líders van donar a conèixer els seus fulls de ruta en dues conferències.

BarcelonaAhir feia dos mesos del 9-N, 61 dies des que 2.344.828 catalans van ignorar el veto del Tribunal Constitucional i van emetre el seu vot en el procés participatiu sobre el futur polític del país. Un gest que espera des de llavors una segona volta per assolir definitivament un mandat democràtic que es resisteix. Més enllà de les propostes inicials d’Artur Mas i Oriol Junqueras exposades en les seves respectives conferències per celebrar les eleccions plebiscitàries, fins ara només havia transcendit la proposta transaccional verbalitzada pel president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, el 27 de desembre. I el marge per assolir l’entesa s’estava esgotant, ja que Mas va avisar dimecres que la setmana vinent concretaria si avança o no els comicis. La jornada d’ahir, però, va ser moguda i va servir per posar sobre la taula noves propostes i matisar-ne d’altres, així com per visualitzar nous retrets de CiU cap a ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cert, però, és que l’acord encara sembla complicat, ja que els gestos i les formes no fan pensar que l’entesa sigui ara més gran que fa uns dies, sinó tot el contrari. D’una banda, Mas va filtrar al migdia al Telenotícies de TV3 una carta que tot just el vespre anterior havia enviat a Junqueras en què li resumia les tres opcions que li posava sobre la taula per assolir l’acord. Aquest fet va sulfurar la cúpula dels republicans, que ho van interpretar com un intent d’acusar-los d’immobilistes i culpar-los d’un eventual desacord. Al seu torn, ERC va replicar afirmant que acceptava la proposta de Vila d’Abadal amb matisos, cosa que no va agradar a Mas, que va retreure a Junqueras que la vulgui tergiversar.

Exploració de solucions

Per seguir en ordre cronològic la successió de nous esdeveniments, cal remuntar-se a dijous, ja que ahir va transcendir que Mas s’havia reunit el dia anterior amb el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, per explorar noves propostes per desencallar la situació, i posteriorment ho va fer amb les líders de l’ANC, Carme Forcadell, i d’Òmnium, Muriel Casals, i Vila d’Abadal. Una de les novetats que va posar sobre la taula va ser celebrar les eleccions a la tardor i que, fins llavors, el conjunt de forces sobiranistes treballin en l’elaboració d’un esborrany de Constitució catalana que pugui incorporar-se després en els programes electorals. Aquella mateixa nit, Mas va enviar a Junqueras una carta en què lamentava que, després del 9-N, el Govern sigui més dèbil, assegurava que s’ha acomplert bona part de l’acord d’estabilitat i li recordava les tres opcions per fer eleccions: candidatura única, llista cívica només seva i la resta dels partits per separat -la fórmula de Vila d’Abadal-, i aquesta última de fer eleccions a l’octubre.

“Crèiem que tindríem més temps per respondre-la”, lamentava un dirigent d’ERC després de veure la missiva publicada a TV3 al migdia. Els republicans rebutgen de ple la possibilitat d’ajornar les eleccions fins a l’octubre, ja que creuen que fer-les un mes abans de les estatals és el pitjor dels calendaris possibles. De fet, ERC i les entitats sobiranistes coincideixen que els comicis han de ser abans de les municipals.

A més, per agreujar el desencontre, tant Mas com el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, van carregar durament contra els republicans durant el matí. “Noto que hi ha més mentalitat de repartir el poder autonòmic que no d’aspiració a la llibertat”, va afirmar al matí el president català, sense citar Junqueras, en una intervenció especialment dura en què també va defensar les possibilitats que té Catalunya de “jugar a la Champions League” dels països del món amb les seves característiques. Davant dels embats, la consigna entre les files republicanes era no respondre i mostrar voluntat d’entesa, malgrat que des de les dues files s’acceptava que la situació podia ser aviat quasi bèl·lica entre les dues formacions. En una entrevista d’Antoni Bassas, el líder d’ERC a Madrid, Alfred Bosch, va assegurar al matí que la transacció de Vila d’Abadal li semblava “una magnífica idea”. “Només faltaria; que el president faci la seva llista amb la societat civil, i a partir d’aquí només podem dir: «Endavant, convoqui eleccions»”, va insistir, confiant en un acord que vol aviat.

ERC ‘avala’ la via de Vila d’Abadal

Posteriorment, van arribar les crítiques de CiU i la filtració de la carta, uns fets que van obligar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a comparèixer davant la premsa al vespre. La dirigent republicana es va mostrar optimista i va insistir que l’acord arribarà aviat, ja que va assegurar que el seu partit accepta la proposta de Vila d’Abadal, tot i que hi va afegir un matís, ja que no renuncia a incorporar independents a la seva candidatura. Quina diferència hi hauria, doncs, respecte a la proposta inicial de candidatures paraigua de Junqueras? Fonts d’ERC expliquen que ara descarten competir per independents o pel suport de l’ANC i Òmnium amb Mas, confeccionarien una proposta netament d’esquerres i es presentarien amb les seves sigles. D’aquesta manera, els republicans li cedirien l’etiqueta d’única llista transversal, tot i que no volen deixar de fer una coalició amb exsocialistes sobiranistes o incorporar independents que ho vulguin. Davant del que creia un acord imminent, a més, Rovira va instar a debatre ja el full de ruta posterior.

La resposta a la roda de premsa de la secretària general dels republicans no es va fer esperar. Fonts del Govern van desmentir qualsevol entesa i posteriorment va començar a circular el missatge que li havia enviat Mas a Junqueras després de l’anunci d’ERC. “Em sembla que la teva interpretació és precipitada. Perquè hi hagi un acord hi ha d’haver una posició conjunta de les dues parts”, va defensar el president, que va acusar el republicà de “seguir simplement volent imposar” el seu “model de llistes separades sense més ni més”. Agror plausible.

El missatge, de fet, era el reflex del malestar que hi ha a Palau amb la cúpula republicana. Per mirar de rebaixar els ànims -i no donar per trencada del tot la negociació-, Mas el cita la setmana vinent a una nova trobada acompanyat de les entitats del sobiranisme civil. Una trobada que ha de ser definitiva per al futur de l’entesa.

L’ANC i Òmnium donen la cara

Davant d’aquests dards, la reunió del secretariat de l’ANC avui serà clau. L’entitat de Forcadell va emetre a la nit un comunicat conjunt amb Òmnium celebrant que ERC hagi acceptat la proposta de les entitats exposada per Vila d’Abadal i van insistir en la necessitat de fer eleccions al març -un missatge que reforça la tesi dels republicans-, tot i que encara ha de debatre quin grau d’implicació vol tenir en una eventual llista cívica i si han de mobilitzar-se per pressionar en cas que no hi hagi acord ni eleccions.

stats