Política 01/12/2014

Mas: "No coneixem amb precisió com s'arriba a l'estació final, però hi ha projecte i un tren en marxa"

El president de la Generalitat assegura que cal trobar la fórmula perquè "pugi en aquest tren tanta gent com sigui possible"

Núria Orriols
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest dilluns, la "il·lusió i el compromís" dels catalans per un "projecte de futur". De forma transversal, ha assegurat Mas, el procés sobiranista aplega persones d'orígens diferents per un "futur comú". En el marc del lliurament de la Medalla i la Placa al treball del President Macià, Mas ha assegurat que malgrat que "no coneixem amb precisió com s'arriba a l'estació final del trajecte", en referència al procés sobiranista, "hi ha trajecte, projecte, i un tren en marxa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha cridat a eixamplar la majoria social a favor del dret a decidir i a trobar la fórmula perquè "pugi en aquest tren tanta gent com sigui possible". Ha reconegut la feina de la societat civil a l'hora "d'empènyer" en aquest procés. "Cadascú té una missió en aquest procés, sense la mobilització transversal, el projecte quedaria en via morta".

Tot i això, el cap de l'executiu ha admès les dificultats de la situació política: "Catalunya té adversaris, poderosos i que actuen sense miraments".

L'empremta de Macià

Per Mas el president Francesc Macià "va encarnar com ningú" les "ànsies i anhels de llibertat" de Catalunya, i va ser capaç de "mobilitzar bona part del poble". "Se'l recorda cada any", ha dit Mas, "per l'empremta i la petja que va deixar".

En referència a la crisi econòmica, Mas ha advertit que a hores d'ara "els triomfalistes estant fora de lloc", i que no es pot "ignorar la realitat, que segueix sent colpidora". "No es pot oblidar que hi ha gent sense feina, persones que en tenen però molt precària, i que hi ha gent formada que no té una situació laboral pròpia per la seva formació", ha dit.

En aquest sentit ha lligat la voluntat d'autogovern dels catalans al "país real", ja que, per ell, els instruments que proporciona aquest autogovern o l'estat s'han de "posar al servei" de la cohesió i la justícia social. Es tracta d'"aconseguir societat més igualitària".

"President, compti amb nosaltres"

La Medalla i la Placa al treball del President Macià ha reconegut la tasca de diverses persones i empreses en la seva contribució en l'activitat econòmica del país.

Roser Trepat, que ha parlat en nom dels guardonats, ha agraït el reconeixement pel que "representa i implica" els guardons del President Macià, però també ha fet referència al procés sobiranista. Assegurant la "gran emoció" que sentia de rebre els guardons de la mà del president de la Generalitat, ja que ha afirmat que està liderant "amb encert" el procés "cap a la llibertat del nostre país". En aquest sentit, ha estat clara: "President, estem al vostre costat per fer el que calgui, compti amb nosaltres".

Lliurament dels guardons

Artur Mas i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, han lliurat els guardons. La Medalla ha estat atorgada a Jaume Armengol, Enric Barceló, Jordi Bonet, Xavier Crespán (a títol postum), Manuel Gallardo, Salvador Alapont, Alexandre Juanola, Joan Llurba, Roser Trepat, Rafel Domènech, Teresa Fortuny, Agustí Castells

I la placa del treball, creada per reconèixer a empreses i entitats les seves aportacions en el progrés del'ordre laboral, s'ha lliurat a la Fundació Catalana Síndrome de Down, en la categoria d'Igualtat d'oportunitats; SEAT S,A per l'escola d'aprenents, en la categoria de Responsabilitat social empresarial; CADÍ Stat. Cooperativa Cat. Ltda, en la categoria de Foment de la creació d'empreses i de l'ocupació de qualitat; i a Planafil SA, en la categoria de Foment de la creació d'empreses i de l'ocupació de qualitat.

stats