Política 03/06/2015

Mas insinua que les condicions d'Unió ja es compleixen en el seu full de ruta

El socialista Miquel Iceta "felicita" els democristians per la pregunta que sotmetran a consideració de la militància en la consulta interna del 14 de juny

Roger Mateos
2 min
El president de la Generalitat, en un moment de la sessió de control aquest dimecres / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha insinuat aquest dimecres que dins del seu full de ruta cap a la independència hi caben les sis condicions suggerides per la direcció d'Unió per continuar empenyent en favor del procés sobiranista. En la sessió de control al president de la Generalitat, en l'inici del ple d'aquest dimecres, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha "felicitat" Unió pel full de ruta proposat per la direcció del partit i que serà sotmès a la consideració de la militància en una consulta interna el 14 de juny. Iceta ha expressat "tot el respecte" pel procés seguit per Unió i n'ha demanat l'opinió a Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la proposta de pregunta per a la consulta formulada per la direcció d'Unió no parla d'independència i posa mitja dotzena de condicions que esmenen el full de ruta preacordat per CDC i ERC, Mas ha evitat el xoc amb els seus socis de federació. De fet, ha vingut a dir que està a favor de les condicions dels democristians i que ja constaven en la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el 2013.

Una de les condicions que estableix Unió per seguir fent costat al procés és mantenir obert el "diàleg" amb l'Estat, "sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència". Mas ha indicat que ell ha "intentat el diàleg fins a l'últim moment" i, malgrat els cops de porta de Madrid, segueix "sempre" disposat a parlar amb l'estat espanyol. Una altra de les condicions d'Unió és que es garanteixi la "seguretat jurídica" dels passos que es facin en el procés i s'exclogui una eventual declaració unilateral d'independència. Mas no ha fet referència als passos unilaterals, però sí que ha destacat que precisament vol convocar les eleccions del 27 de setembre perquè representen "l'únic instrument legal" que té a l'abast, i que "dóna seguretat jurídica", per substituir el referèndum que l'Estat veta.

Iceta "dedueix" que Mas votaria 'sí' el 14 de juny

Els democristians també exigeixen descartar qualsevol escenari que situï Catalunya fora de la Unió Europea. I Mas ha destacat que vol que Catalunya "segueixi pertanyent" no només a la Unió Europea, sinó també a la zona euro, l'espai Schengen i fins i tot l'OTAN. El president de la Generalitat ha remarcat que el full de ruta preacordat entre CDC i ERC no "contradiu" totes aquestes consideracions, de les quals s'ha fet ressò Iceta. "Dedueixo que votaria que sí" a la pregunta de la consulta d'Unió del 14 de juny, ha replicat Iceta en sentir les explicacions de Mas. El cap de files dels socialistes catalans, però, ha considerat "fum" el full de ruta de CDC i ERC i ha comminat Mas a "renunciar" a vies unilaterals per no posar en perill la "cohesió" del país.

stats