Política 18/02/2015

Junqueras crida Mas a incorporar ERC al Govern per desplegar la Hisenda pròpia i la Seguretat Social

El president de la Generalitat evita pronunciar-se sobre aquest oferiment "a set mesos" d'acabar la legislatura

Roger Mateos / Sara González
3 min
Mas i Junqueras al Parlament aquest dimecres / EFE

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet aquest dimecres una crida al president de la Generalitat, Artur Mas, a fer un lloc als republicans al seu Govern per garantir el desplegament d'estructures d'estat fonamentals com la Hisenda pròpia o la futura Seguretat Social catalana. L'oferiment l'ha formulat en la sessió de control al president de la Generalitat, en la sessió plenària del Parlament. Mas ha evitat pronunciar-se sobre aquest oferiment "a set mesos" de les eleccions previstes per al 27 de setembre i ha recordat que a principis de legislatura ja va insistir a ERC perquè se sumés al Govern, però no se'n va sortir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha subratllat que, per garantir que les forces partidàries de la independència guanyin les eleccions del 27-S, cal "fer més evident que mai" la "vocació social" de les institucions catalanes. En aquest sentit, ha afirmat que les "principals estructures" d'estat a Catalunya són els hospitals, les escoles, els centres assistència primària o les universitats. Segons Junqueras, per assegurar el triomf electoral del sobiranisme també cal "aclarir tots els casos de corrupció que hi hagi". "Perquè guanyi el sí, hem de fer uns deures en aquest camí", ha resumit.

A més, Junqueras ha reiterat la predisposició i la "voluntat" d'ERC a assumir "les màximes responsabilitats institucionals possibles" per col·laborar en el desplegament d'estructures d'estat clau. "Volem formar part del Govern per garantir aquestes estructures d'estat imprescindibles, com la Hisenda pròpia o la Seguretat Social. La nostra aportació pot ser rellevant", ha reblat.

Mas ha evitat donar-hi una resposta directa, tot i que ha deixat caure que a principis de la legislatura ja va oferir a ERC que s'integrés al Govern però no va rebre resposta positiva. Ara, "a set mesos" d'acabar la legislatura, el que toca, segons Mas, és "acabar la feina" sense canvis sobtats en la composició del Govern. De fet, aquest dimarts, després d'anunciar el nomenament de dos comissionats, per a la transparència i per a la transició nacional, Mas va descartar una remodelació de Govern en el temps que queda fins a les eleccions, però sí que va apuntar que ara tocarà consensuar amb ERC la incorporació d'experts republicans en determinades àrees, vinculades, per exemple, al desplegament d'estructures d'estat.

Iceta demana prioritzar la sanitat

Abans, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat l'estat de la sanitat catalana, on "han augmentat les llistes d'espera" i s'està produint un "col·lapse" en els serveis d'urgències. "Si segueix l'actual deriva, el sistema sanitari públic pot arribar a malmetre's", ha alertat Iceta, que ha cridat el Govern a "prioritzar" la sanitat. Mas ha reconegut que "la sanitat catalana està sotmesa a unes tensions grans", perquè "ara està funcionant amb un 20% menys de pressupost que fa quatre anys" tot i que "s'està destinant més percentatge de pressupost que mai a la sanitat".

Per la seva banda, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat Mas de no prendre "cap mesura real per reduir l'atur" i dedicar-se a crear un comissionat "de la divisió", en referència al comissionat per a la Transició Nacional, càrrec que ocuparà Carles Viver Pi-Sunyer. "Vostè és el pitjor problema dels catalans", ha sentenciat. Després d'ironitzar sobre el "grau d'excitació" amb què Camacho intervé als plens, Mas li ha fet notar que Catalunya registra "quatre punts menys d'atur que la resta de l'Estat".

Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera ha acusat el Govern de no fer cas de les resolucions aprovades pel Parlament per combatre les situacions de pobresa a Catalunya. En la rèplica, Mas ha apuntat que el tripartit feia cas omís de les resolucions. "No ens donin lliçons, vostès passaven olímpicament de les resolucions del Parlament.

Per part de la CUP, David Fernàndez ha instat el Govern a deixar "d'especular" amb el cicle de l'aigua i renunciar a la privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat. Cal "recuperar la sobirania política i econòmica sobre l'aigua", ha afegit. Mas ha puntualitzat que la concessió es va decidir per obtenir recursos, en un context de retallades per la caiguda dels ingressos de la Generalitat. "No és ni un caprici ni una prioritat ideològica", ha assegurat.

stats