RENOVACIÓ CONVERGENT
Política 26/01/2016

Mas farà quilòmetres per explicar la refundació dins i fora de CDC

Dirigents del partit faran pedagogia a la militància abans del congrés

Oriol March
3 min
Mas farà quilòmetres per explicar la refundació dins i fora de CDC

BarcelonaLa mà d’Artur Mas ja és evident en la dinàmica interna de Convergència dues setmanes després que el líder del partit deixés la presidència de la Generalitat en mans de Carles Puigdemont. “Mana ell”, resumeixen a la direcció del partit. “I encara es notarà més”, afegeix una veu de la cúpula. Això es començarà a veure en públic durant les pròximes setmanes, segons assenyalen dirigents consultats. Una de les feines que farà Mas serà “parlar amb molta gent” de dins i fora del partit arreu del territori per explicar com serà la refundació i, de passada, recollir propostes. “L’ideal seria que un 90% de la gent amb qui parlés no fos militant”, assegura un membre de la direcció. Una de les obsessions convergents és “captar talent” i “eixamplar la base” per aconseguir una formació de centre àmplia i sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest recorregut territorial també hi participaran Jordi Turull, Francesc Homs, Lluís Corominas i Francesc Sànchez, aquest últim, home fort de CDC fins que se celebri el congrés del mes de juny. Hi ha consells de federació -organismes del partit repartits per tot el país- que ja s’han reunit, com és el cas de Barcelona, un dels espais més rellevants en clau interna quan comenci la pugna per triar secretari -o secretària- general. “No plantejarem a la militància una proposta tancada”, prometen a la cúpula. Del consell nacional del 6 de febrer en sortirà una primera proposta de debat encaminada a la refundació, segons va explicar ahir la portaveu de Convergència, Marta Pascal, després de la reunió del secretariat permanent. Un òrgan que ara guanya importància.

Per què? Una de les decisions que ha pres Mas és que el comitè de direcció es liquidi i que els seus membres s’integrin dins de la permanent. El comitè de direcció és l’organisme que va crear-se quan Oriol Pujol va abandonar definitivament la secretaria general, i l’expresident de la Generalitat va situar-hi Josep Rull al capdavant. Rull ja no és coordinador general, s’ha autodescartat per a la secretaria general i ha delegat totes les seves funcions en Mas.

El missatge oficial que vol emetre l’actual direcció és que el que és important és el debat de les idees -CDC vol recuperar la idea de catch all party de l’època de Jordi Pujol, però actualitzada als nous temps sobiranistes-, però al sotabosc la pugna pels càrrecs es manté ben viva. Dirigents consultats es mostren “sorpresos” per la continuïtat que està exhibint Mas en els seus primers passos -tria de Sànchez com a home fort juntament amb Homs i Corominas-, però al mateix temps es mostren confiats que per liderar la nova etapa “buscarà algú jove, molt probablement alcalde”, per fer evident un esperit de renovació. “Ens té acostumats a les sorpreses”, argumenta un alt dirigent de Convergència.

Una de les novetats del secretariat permanent del partit celebrat ahir va ser la presència de Puigdemont, que s’hi estrenava. Fonts de la cúpula asseguren que se li reservarà un “lloc important” en el pròxim congrés i en la pròxima direcció, tot i que el president de la Generalitat ja ha traslladat internament que “no vol ser protagonista” en el procés de renovació interna. “És molt discret”, assenyala un alt dirigent consultat. “No vol treure rèdits intens de la seva posició”, afegeix una altra veu de la cúpula de CDC.

Autocrítica per la corrupció

Un dels debats que haurà d’encarar el partit en el seu procés de renovació serà l’assumpte espinós del finançament. Carles Campuzano, número dos de Democràcia i Llibertat a Madrid, va instar el partit a “demanar perdó” en cas que es demostrin les sospites sobre presumpta corrupció a CDC. En l’acte de presentació del llibre Per la bona política, editat per la Fundació CatDem, Campuzano també es va queixar que al partit fa anys que no hi ha “debat d’idees”. Un problema que Mas vol mirar de solucionar.

stats