Política 17/12/2014

Mas i Junqueras escenifiquen al Parlament el seu pols per les plebiscitàries

El líder d'ERC reclama que abans d'acabar l'any s'anunciïn unes eleccions anticipadesper al febrer i el president de la Generalitat l'adverteix que només ho farà si es "convenç" que servirà com a plebiscit sobre la independència

Roger Mateos / Oriol March
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han escenificat aquest dimecres a l'hemicicle del Parlament el seu pols pel format que haurien de tenir unes eleccions plebiscitàries sobre la independència a Catalunya. En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d'aquest dimecres, Junqueras ha titllat d'"inviable" la proposta pressupostària del Govern per al 2015 i s'ha mostrat "convençut" que abans d'acabar l'any s'haurà posat d'acord amb Mas per a un avançament electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Primer me n'he de convèncer jo, vostè no les podrà convocar", li ha replicat Mas, que ha advertit que només anticiparà els comicis si s'entén que han de servir per a fer el referèndum sobre la independència. I això, segons ha dit reiteradament, passa per configurar una llista unitària del sobiranisme sense sigles de partit, que topa amb el pla d'ERC, que aposta per candidatures separades.

Tot i que ERC permetrà amb els seus vots que els pressupostos s'admetin a tràmit, Junqueras ha deixat entreveure que no està pas disposat a aprovar-los en el ple previst pel 4 i 5 de febrer. No només perquè preveu prop de 2.500 milions d'euros d'ingressos que depenen d'un gest improbable de bona voluntat del govern espanyol i no contemplen prou diners per a mesures "socials" i estructures d'estat, sinó també perquè, segons Junqueras, aprovar-los a principis de febrer no deixaria marge per convocar eleccions abans de les municipals del 24 de maig i abocaria Catalunya a unes plebiscitàries cap a la tardor, quan estan programats els nous comicis a les Corts espanyoles.

Són, per tant, uns "pressupostos ordinaris que allarguen l'agonia autonòmica", ha dit Junqueras, que ha apressat Mas a arribar a un acord per avançar eleccions "abans de final d'any" per poder votar el mes de febrer i poder aprovar, ja al maig, uns "pressupostos adequats". "Estem convençuts que tindrem la convocatòria abans de final d'any", ha reblat Junqueras, que li ha recordat que "la independència no és cosa d'una persona ni de dues, sinó de tots".

Mas ha considerat un "error" pensar que el calendari d'aprovació dels pressupostos pot condicionar les plebiscitàries i ha recordat a Junqueras que el cap de l'oposició no és qui té potestat per convocar eleccions. Per fer-ho, ha subratllar, s'haurà de "convèncer" que aquesta convocatòria servirà per fer el referèndum que veta l'Estat. D'acord amb el seu full de ruta, a les plebiscitàries cal anar-hi amb una llista unitària de l'independentisme, amb el suport explícit almenys de CDC i ERC però aparcant les sigles de partit, donant protagonisme a noms de prestigi de la societat civil i acudint amb un únic punt programàtic, referit alspassos a fer fins a l'estat independent.

"Si ens convencem tots plegats que les eleccions són l'instrument per fer el referèndum, hi haurà eleccions", ha dit. I podrien celebrar-se en el primer trimestre del 2015, "clarament abans de les municipals". En canvi, "si només serveixen per recompondre els pesos del Parlament, aleshores no hi haurà eleccions" fins que acabi la legislatura el 2016. A més, Mas ha recordat a Junqueras que tenen un acord de governabilitat signat ara fa dos anys. "L'estem complint i ERC també l'ha complert", ha destacat. Tot i que des de les files republicanes es dóna l'acord per finiquitat d'ençà que abans del 9-N es va trencar la unitat sobiranista, Mas ha afirmat que mentre ERC "no el denunciï formalment, compto que està vigent".

El PSC demana un canvi de rumb

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha emplaçat Mas a "revisar" el seu full de ruta, un cop constatat que ERC no li fa costat. Li ha demanat un "replantejament de l'estratègia, que permeti realment avançar", i descarti definitivament configurar una llista conjunta amb ERC, amb qui ni tan sols és "capaç d'acordar uns pressupostos". Mas s'ha preguntat quina és la nova estratègia que li suggereix el PSC: "Tornar a fer un nou Estatut, perquè hi torni a haver un catacrac?", ha ironitzat.

stats