Política 26/01/2015

Mas crida a aparcar la polèmica sobre si el 27-S serà un plebiscit sobre la independència

El president de la Generalitat destaca que "a Catalunya el principal motor de regeneració democràtica és el moviment sobiranista" i ironitza sobre el pacte de Syriza amb la dreta: "És la primera topada amb la realitat, i fa pupa"

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha ironitzat aquest dilluns sobre el pacte de govern de Syriza amb la dreta nacionalista grega, quan no havia passat "ni un dia" de les eleccions: "És la primera topada contra el mur de la realitat, i fa pupa". "Atenció amb les declaracions que es fan i les músiques que dringuen bé, perquè després han d'anar compassades amb un sentit de la realitat. La totpoderosa França no ha aconseguit a hores d'ara equilibrar la política d'austeritat de la UE. Ho aconseguirà ara un país com Grècia?", ha agregat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre a indrets com Grècia el factor de canvi passa encara per l'eix esquerra-dreta i la reacció contra les polítiques d'austeritat, segons Mas, "a Catalunya el principal motor de regeneració democràtica és el moviment sobiranista". En un col·loqui dins del cicle "El moment zero", organitzat pel diari 'El Punt Avui', Mas ha fet una crida a no perdre les "facultats pròpies" del sobiranisme, "que li han donat una gran força: radicalitat democràtica dels seus plantejaments, actitud cívica i pacífica i la màxima unitat possible".

Mas ha assegurat que les eleccions del 27 de setembre no donaran marge a encetar un nou debat sobre la legalitat de la convocatòria, perquè les convocarà d'acord amb l'ordenament jurídic vigent. Per tant, des del punt de vista "legal", seran unes eleccions autonòmiques normals i el govern espanyol no les podrà anul·lar a menys que cometi una "il·legalitat monstruosa".

El caràcter plebiscitari del 27-S

Ara bé, segons Mas, "la naturalesa política de les eleccions" dependrà dels partits. "És evident que són unes eleccions per saber no només si a Catalunya hi ha una majoria clara i rotunda a favor del dret a decidir sinó si, a més, hi ha una majoria clara a favor que Catalunya es transformi en un estat independent. En aquest sentit sí que són de tipus plebiscitari si els partits polítics tenen el sentit polític de donar-li la naturalesa que pretenc que tinguin", ha sentenciat.

Després que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, negués divendres passat que el 27-S puguin considerar-se unes eleccions plebiscitàries, Mas ha cridat a aparcar aquests debats, evitar "embolics interns" i no perdre's en "discussions eternes sobre detalls menors". Del 27-S, ha dit, "en sortirà un mandat democràtic". I Mas espera que sigui un "mandat clar" a favor de la independència, perquè en cas contrari Catalunya no trobarà cap facilitat perquè a l'exterior la reconeguin com un nou estat. "Ens ho juguem tot en el curt i mig termini. Si no passem aquesta primera barrera no ens obriran la porta, fallarà la legitimitat inicial", ha advertit.

Preguntat sobre si Unió estarà finalment al bloc de les formacions que defensaran la independència, Mas ha recordat que fins ara els democristians han estat al seu costat "en els moments clau" com el 9-N, on la vicepresidenta Joana Ortega, per exemple, se la va jugar "exactament igual" que ell. "Jo he pogut comptar amb la gent d'Unió", ha destacat, tot i reconèixer que "d'incomoditats n'hi ha hagut moltes i n'hi haurà encara més".

stats