Eleccions municipals
Política 22/07/2022

Lluc Salellas: "La mateixa Madrenas ha dit que tocava un canvi de cicle, i el sobiranisme d’esquerres l'ha de liderar"

Cap de l'oposició a Girona (Guanyem Girona)

2 min
El regidor de Guanyem Girona, Lluc Salellas.

BarcelonaGuanyem Girona va passar de 4 a 6 regidors a les últimes eleccions i va arrabassar a ERC el segon lloc a l'Ajuntament. El seu portaveu, Lluc Salellas (Girona, 1984), confia en desbancar Junts del poder el 2023 mentre explica que a la tardor decidiran si torna a ser ell el cap de llista de la candidatura que va impulsar la CUP amb MES, el Comú de Girona i Som Alternativa. 

En unes municipals on la CUP va patir una forta patacada, l’aposta per fer una candidatura àmplia va ser la clau de l’èxit a Girona? 

— Va ser un encert. Fer una candidatura àmplia des de l’esquerra i el sobiranisme amb una vocació clara de govern i de transformació de la ciutat va quallar. Aquests tres anys s’ha anat consolidant i ara tornarem amb la mateixa fórmula amb la voluntat de ser la primera força, perquè no hi ha un model clar de ciutat. És un projecte sòlid que suma complicitats. 

¿La CUP ha de treballar en aquesta direcció a escala municipal?

— Guanyem Girona ha estat un encert, com es va demostrar amb els resultats. Tenim candidatures cosines, però a la resta de llocs decideixen en funció de la seva realitat i no em veig capacitat per dir què han de fer. 

Va qualificar la renúncia a la reelecció de l’alcaldessa, Marta Madrenas, com “un canvi de cicle”.

— La mateixa Madrenas ha dit que tocava un canvi de cicle. També és la nostra opinió. Després de 12 anys de govern postconvergent, el sobiranisme d’esquerres ha de liderar aquest canvi amb accent social. 

Creuen que poden fer el sorpasso?

— El sondeig del dia a dia és molt clar. La ciutat va de baixada i hi ha una sensació de cansament i de canvi de cicle. 

¿L’entrada d’ERC al govern municipal no ha suposat cap avenç? 

— ERC té bones intencions, però qui ha portat el pes ha estat Junts i s’han vist immersos en les dinàmiques de Madrenas. Estem decebuts perquè no ha suposat cap canvi. Passades les eleccions esperem poder articular amb ERC aquest canvi. És amb qui compartim més propostes. 

Però Guanyem Girona va aprovar el primer pressupost de Madrenas.

— Vam incorporar dues grans propostes en matèria d’habitatge, on no s’havia fet res fins ara. Una moratòria d’habitatges d’ús turístic al Barri Vell i la compra de més de 200 pisos que serviran per a habitatge social gràcies als 4 milions d’euros que Guanyem va introduir en la negociació. El problema és que la moratòria acaba al novembre i no sabem què passarà llavors; i que dels 4 milions ni la meitat s’han invertit. 

La CUP es mostra molt crítica amb el Govern pel rumb de la legislatura. ¿Va ser un error que alguns sectors reclamessin entrar-hi?

— És molt difícil valorar-ho a pilota passada. Calen més espais de treball i cohesió per acordar una estratègia conjunta. Després tot serà més senzill, però sense estratègia compartida no és possible. 

Va ser un error investir Aragonès?

— S’havia d’investir perquè va guanyar i hi havia un acord polític. A partir d’aquí no es podia preveure el que ha passat. El que queda de legislatura ha de servir per fer front a la crisi, abandonar els grans projectes amb polítiques transformadores i posar sobre la taula un referèndum com a Escòcia per desencallar el conflicte.

stats