Política 25/09/2017

El fiscal general de l'Estat diu que la detenció de Puigdemont és una opció que està "oberta"

Maza justifica el delicte de sedició: assegura que el sobiranisme utilitza "mitjans tumultuosos"

Efe / Ara
2 min
Puigdemont: "El temps del pal i la pastanaga s'ha acabat"

MadridEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha plantejat aquest dilluns que, fins a aquest moment, a la fiscalia no li ha semblat "oportú" demanar la detenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per un delicte de malversació per impulsar el referèndum de l'1 d'octubre, si bé ha admès que és una possibilitat que queda "oberta".

Maza, en declaracions a Onda Cero, ha recalcat que la fiscalia està convençuda que Puigdemont està incorrent en delictes de prevaricació, desobediència i malversació pels preparatius del referèndum de l'1-O en contra de la suspensió de decret de convocatòria del Tribunal Constitucional (TC). I ha explicat que, en estar tipificat el delicte de malversació amb pena de presó, legalment es donen els requisits per sol·licitar-ne la detenció.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que les mesures de privació de llibertat "sempre" les adopten els jutges, pel que ha considerat que "especular" amb que si el president de la Generalitat de Catalunya pot ser detingut té "poc sentit".

"Però això no vol dir que es demani o no", ha matisat el fiscal general, que ha explicat que "de moment" no s'ha considerat "oportú" reclamar aquesta detenció i ha admès que "aquesta és una decisió que sempre queda oberta".

"Mitjans tumultuosos"

El fiscal general també ha sigut preguntat per les crítiques a les actuacions de l'Estat, que diversos actors polítics i socials a Catalunya han considerat desproporcionades.

"Al revés, nosaltres estem esforçant-nos cada dia per no anar més enllà del que la llei ens permet i, per descomptat, no ser desproporcionats en cap moment", ha subratllat. Al revés, ha acusat el sobiranisme de "tumultuós".

Maza ha opinat que el que ha passat fins ara en les mobilitzacions ciutadanes són fets d'"enorme gravetat", perquè es tracta d'un intent de separar -ha dit- part del territori de l'Estat amb uns mitjans "almenys tumultuosos".

Per això la fiscalia ha denunciat un possible delicte de sedició. Ha argumentat que aquesta acusació és "proporcional" perquè la diferència entre aquest delicte i el de rebel·lió està en el nivell de "violència" que s'utilitzi.

stats