LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 07/07/2016

El front mediterrani del PSOE no enterra el govern d’esquerres

Iceta i Armengol demanen que Sánchez faci el pas si Rajoy fracassa

Laia Vicens / Salva Almenar
3 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, atenent la premsa després de la seva reunió amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir a Madrid.

Barcelona / ValènciaAmb el no del PNB i el suport impossible de CDC, Mariano Rajoy sap que la seva investidura penja dels vots socialistes. A la primera votació el PSOE dirà que no -hi ha unanimitat al partit en això-, però el bloqueig que es pot produir si Rajoy fracassa obre dos escenaris: abstenció socialista per evitar noves eleccions o que Pedro Sánchez intenti formar govern amb un pacte d’esquerres. El comitè federal que el PSOE celebrarà dissabte serà clau per enfocar aquesta disjuntiva: servirà per refermar la negativa del partit a votar a favor de la investidura del líder del PP i, alhora, per calibrar els suports a una eventual abstenció en una segona votació. Per anar preparant el terreny Sánchez s’està reunint aquests dies amb els dirigents territorials. Ahir va ser el torn dels presidents del País Valencià, Ximo Puig, i les Balears, Francina Armengol, i del primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les reunions en surt una certesa: l’estratègia del PSOE és espolsar-se la pressió i reiterar que tota la “responsabilitat” de formar govern és del PP. Ahir els dirigents territorials que sortien del despatx de Sánchez van reiterar que és a Rajoy, com a vencedor del 26-J, a qui correspon “la iniciativa” i van criticar que el líder del PP s’hagi mogut poc o gens per obtenir els suports necessaris. La resta, però, són incògnites a Ferraz. Si Rajoy fracassa en la primera votació, el partit haurà de decidir si s’absté per evitar unes terceres eleccions, que obririen un període d’inestabilitat sense precedents a Europa. Alguns barons ja s’han obert a considerar l’abstenció, com és el cas dels líders socialistes a Euskadi, Madrid, Extremadura o Castella-la Manxa, que amb més o menys matisos demanen des d’“abstenir-se per la mínima a última hora” a “actualitzar” la negativa en funció de com avancin els esdeveniments.

Una altra cosa és el que pensa el front mediterrani. El president valencià, Ximo Puig, va optar per tirar pilotes fora i avisar que unes terceres eleccions no es poden produir i que hi ha vots “conservadors” suficients per evitar-les. La posició de Puig, que no té una relació del tot fluïda amb Sánchez pel veto al pacte del PSPV-Compromís-Podem al Senat, pot veure’s condicionada per l’entesa amb Compromís i Podem a la Generalitat. Potser per això, a l’hora d’opinar sobre una abstenció, va limitar-se a dir que potser s’han de prendre “noves decisions” però que en cap cas s’ha de “córrer més que el futur”. Molt més clars van ser la presidenta de les Balears, Francina Armengol, i el líder dels socialistes a Catalunya, Miquel Iceta. Cap dels dos advoquen per una abstenció, sinó que van demanar a Sánchez que provi un pacte d’esquerres si, com sembla, Rajoy no supera la primera votació. “Si el primer no aconsegueix el suport, en totes les democràcies ho ha de provar el segon”, va avisar Iceta, que va dir que els socialistes “no es quedaran quiets”.

És la mateixa tesi que va defensar Armengol, que va demanar mantenir-se ferms en la negativa a Rajoy “ara, durant i després” per no “trair” els votants socialistes. També ella va esquivar el discurs oficiós del PSOE en plantejar que Sánchez intenti formar govern si Rajoy fracassa, buscant el suport de Podem, Ciutadans o, fins i tot, de les forces independentistes, una aliança que a Ferraz consideren línia vermella.

Podem estudiaria la proposta

En tot cas, des de Podem creuen que hi haurà un govern del PP perquè finalment el PSOE s’abstindrà, però es resisteixen a donar per morta la via d’esquerres, que evitaria que Rajoy tornés a ser president. “Si el PSOE fa un pas endavant i proposa alguna cosa, nosaltres ho estudiarem, els números continuarien donant”, va dir ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, en una entrevista a Eldiario.es. Dissabte, en un comitè federal especialment intens, el PSOE començarà a decidir quin paper juga en aquesta negociació.

stats