Política 30/07/2021

El membre de Jovent Republicà Pol Serena, condemnat a un any de presó

La Fiscalia li demanava vuit anys de presó i la Generalitat sis mesos

ARA
2 min
Pol Serena abans d'entrar a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'activista independentista i membre de Jovent Republicà Pol Serena no entrarà a la presó. Aquest divendres l'Audiència de Barcelona l'ha condemnat a un any de presó i a 200 euros de multa per un delicte d'atemptat a l'autoritat. Una sentència que rebaixa l'acusació de la Fiscalia, que demanava vuit anys de presó, i permetrà que Serena hagi d'afrontar la condemna sense trepitjar un centre penitenciari. D'aquesta manera, la decisió del tribunal s'acosta més a l'acusació de la Generalitat, personada en la causa perquè dos agents dels Mossos d'Esquadra van resultar ferits, ja que el Govern demanava sis mesos de presó. Ara, el jutge ha absolt Serena dels delictes de desordres públics i lesions i només l'ha condemnat pel delicte d'atemptat a l'autoritat sense agreujant. Els fets van tenir lloc en la vaga del febrer del 2019 a la plaça de Catalunya de Barcelona, lloc on Serena –així ho va acceptar en el judici celebrat ara fa dues setmanes– va tirar fins a dues vegades una ampolla d'aigua buida als Mossos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el judici no es va va acreditar un dels arguments de la Fiscalia per elevar la pena a vuit anys: que Serena ocupés les vies del tren de l'estació de Plaça Catalunya. No només el ministeri públic ha vist rebregat aquest divendres el seu relat, sinó que ja en el judici el magistrat va fer un primer pas: Alejandro Luther, un altre activista a qui es jutjava per la mateixa manifestació i per a qui el ministeri públic demanava també vuit anys, va ser absolt enmig del plet sense esperar a la sentència. La falta de proves va obligar la Fiscalia a retirar l'acusació. En el cas de Serena, el jutge apunta en la sentència que només queda provat que tirés una ampolla d'aigua i una llauna de cervesa a dos agents dels Mossos –'acusat va assegurar que eren dues ampolles d'aigua i en canvi els agents van declarar que era una ampolla d'aigua i una llauna de cervesa–. Aquests llançaments van provocar lesions als agents: el primer es va fer mal a l'abductor en l'intent d'esquivar l'objecte i al segon li va donar un cop a l'avantbraç.

Sigui una llauna o una ampolla de plàstic, el magistrat no incorpora cap mena d'agreujant en el delicte d'atemptat a l'autoritat. Un cop amb la sentència comunicada, fonts de la defensa de Serena parlen de "satisfacció limitada": celebren que la condemna no sigui prou alta com perquè entri a la presó, però al mateix temps critiquen que es dona per bona la versió policial i es limita el dret a manifestació. Els advocats encara no saben del cert si recorreran la sentència –diuen que no han tingut temps d'analitzar-la a fons–, però no tanquen la porta a acudir a una instància superior. Qui no mostra gota de satisfacció amb la condemna és el grup de suport de Serena, que afirma en un comunicat que és una sentència "injusta" que atempta "contra els drets fonamentals de totes les persones que es manifesten". Per denunciar-ho, han convocat una concentració dissabte a Vic.

stats