crisi del deute
Política 21/11/2011

La prima de risc ignora Mariano Rajoy i puja 23 punts

La victòria del PP tampoc evita les pèrdues de l'Íbex-35, que cau el 3,48%

Ara
2 min
Mariano Rajoy

BarcelonaMariano Rajoy va assegurar ahir, després de conèixer la seva victòria aclaparadora, que es posaria a treballar des d'avui mateix per millorar "la conjuntura més delicada dels últims 30 anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i aquesta declaració d'intencions, els mercats i la prima de risc no han rebut amb gaire eufòria el triomf de la dreta a tot l'Estat. La victòria assolida pel PP a les eleccions espanyoles no ha aconseguit mitigar als mercats els efectes de la crisi de deute sobirà a la zona euro. La prima de risc espanyola ha registrat avui al tancament del mercat els 464 punts, 23 més que divendres passat, a la primera jornada després de la celebració dels comicis. La rendibilitat del bo espanyol a deu anys s'ha situat al 6,55 per cent, lleugerament per sobre del 6,38 per cent registrat divendres passat, en una jornada en la qual el bo alemany de referència marcava un rendiment de l'1,91 per cent. Per tant, el diferencial entre els dos bons s'ha situat als 464 punts bàsics, encara que durant el dia ha arribat a tocar un màxim de 471 punts.

D'altra banda, la borsa espanyola ha baixat avui el 3,48 per cent i s'ha aproximat a 8.000 punts pel descens de les places internacionals i els problemes del mercat de deute, davant la possibilitat que rebaixin la nota creditícia a França i les dificultats d'EUA per aprovar un pla de reducció del dèficit. L'endemà del 20-N, l'Íbex-35 ha cedit 289,10 punts, el 3,48 per cent, la vuitena major caiguda de l'any i el principal descens des de l'inici de novembre, fins a 8.021 punts. Les pèrdues anuals pugen fins al 18,64 per cent.

Totes les companyies de l'Íbex han tancat la sessió amb pèrdues, que encapçala ArcelorMittal, amb un descens del 7,23 per cent, seguida de Sacyr, el 6,97 per cent, mentre que Gamesa ha perdut el 5,8 per cent.

stats