L'oposició del PP

Més dur i més gallec: així és el nou equip de Feijóo per fer oposició a Sánchez

El líder del PP tria la seva mà dreta a Galícia com a portaveu al Congrés i relega l'andalús Bendodo

3 min
Alberto Núñez Feijóo amb el seu nou equip directiu

MadridEl PP ho va anunciant amb comptagotes i cada cop queden menys incògnites sobre la reestructuració interna del partit, que dijous ratificarà el seu comitè executiu. Alberto Núñez Feijóo s'està fent un equip a mida amb l'objectiu d'exercir una oposició dura contra Pedro Sánchez, un cop assumit que a curt termini no tindrà una segona oportunitat a les urnes. Una de les tries més significatives és la de Miguel Tellado com a nou portaveu al Congrés. Fins ara era vicesecretari d'organització i abans va ser la mà dreta de Feijóo al PP gallec. Tellado va fer el salt a la política estatal quan Feijóo va agafar el lloc de Pablo Casado, i és de la màxima confiança del líder del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Se'l considera un perfil dur, que no té dificultats per apujar el to en plena pugna del PP amb Vox per patrimonialitzar l'ofensiva contra la llei d'amnistia. Fa algunes setmanes va generar polèmica amb unes paraules pronunciades en roda de premsa a la seu del PP a Génova. Tellado va dir que Sánchez "hauria de marxar en un maleter" de l'Estat, en referència al mite sobre la marxa a Bèlgica de l'expresident Carles Puigdemont el 2017 –ell sempre ha negat haver sortit del país així–. És per això que el govern espanyol no ha tardat a criticar el perfil elegit per Feijóo recordant els "exabruptes que han sortit de la seva boca".

La portaveu de l'executiu de Sánchez, Pilar Alegría, ha afirmat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que esperava que Tellado tingués una "actitud constructiva", però ha lamentat que "hi ha pocs indicis per ser optimista". Alegría ha opinat que el líder dels populars cada cop que parla i actua "perd una oportunitat de fer una oposició sensata i constructiva". El nomenament tampoc ha agradat a Sumar: "És una mala expressió d'un PP que es radicalitza i busca les veus més extremes, més dures i que aposten per la confrontació", ha dit la seva portaveu adjunta al Congrés, Aina Vidal.

Fonts del PP han justificat la tria de Tellado per la seva "àmplia experiència política", i el mateix Feijóo va defensar ahir que ha estat "clau" en els èxits dels populars. Tellado va dirigir dues campanyes electorals de Feijóo a Galícia, que va guanyar per majoria absoluta. Va ser secretari general del partit a l'autonomia del 2016 al 2022, portaveu de la formació i diputat autonòmic durant deu anys, a més de senador. Tellado assumeix el càrrec que tenia Cuca Gamarra, que exercia una doble funció. A partir d'ara serà únicament la secretària general del partit. Feijóo va assegurar dissabte que la número dos serà "clau" en un PP que té "el màxim poder territorial de la història i ha de fer front al pitjor govern en 45 anys de democràcia".

Un altre canvi és el que afecta Elías Bendodo, proper al president andalús Moreno Bonilla, del sector més moderat. Desapareix el càrrec que tenia fins ara, el de coordinador general, i deixa de ser el número tres del partit. La coordinació general se suprimeix pel fet que Gamarra es podrà centrar en un únic rol, diuen els populars. Així, l'andalús queda relegat a un càrrec menys central: agafa la vicesecretaria de política autonòmica i municipal que dirigia fins ara Pedro Rollán, que la deixa perquè en aquesta legislatura és el president del Senat. Tot i això, fonts del PP neguen la major i asseguren que el rol de Bendodo tindrà una "importància fonamental" després del 28-M, que va implicar assumir el poder en molts casos gràcies als pactes amb Vox. Argumenten que la vicesecretaria de Bendodo ampliarà funcions i també dependran d'ell les àrees d'evolució electoral i tendències i les d'anàlisi i planificació estratègica.

Carmen Fúnez, considerada un perfil moderat i una de les persones que hi havia a les travesses per ser portaveu al Congrés, passa de la vicesecretaria de polítiques socials a la d'organització. El PP també ha anunciat que la nova portaveu al Senat serà Alicia García. Era diputada al Congrés en l'anterior legislatura i va ser regidora a Àvila i consellera a Castella i Lleó. "Té el millor perfil per frenar els excessos legislatius de Pedro Sánchez", sosté el PP, que té majoria absoluta a la cambra alta i intenta des d'allà posar tots els bastons a les rodes possibles al PSOE.

"Keep calm i molta fruita"

El PP de Madrid ja fa temps que és exponent d'aquesta duresa discursiva. I no només l'exerceix la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. També l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, n'ha fet una demostració aquest mateix dimarts en un ple municipal. Almeida ha ensenyat des del faristol una fotografia de membres de Hamàs armats. "Els nous millors amics de Pedro Sánchez", ha assegurat. També ha recuperat el "m'agrada la fruita" d'Ayuso, ja convertit en lema, i ha aconsellat al líder socialista: "Keep calm i molta fruita".

stats