Una mesa del Parlament històrica amb tres dones al capdavant i presència de la CUP

Els comuns es queden fora de l'òrgan rector de la cambra, que té una àmplia majoria independentista

4 min
Els nous membres de la mesa del Parlament encapçalats per Laura Borràs aquest matí a l'hemicicle

El Parlament ha donat aquest divendres el tret de sortida oficial a la tretzena legislatura amb la constitució de la mesa del Parlament. Per primera vegada en la història, l'òrgan rector de la cambra catalana tindrà tres dones en els seus càrrecs principals. A més de Laura Borràs a la presidència –la tercera dona a ostentar aquest càrrec–, les dues vicepresidències també estaran en mans de dones –Anna Caula (ERC) i Eva Granados (PSC)–, mentre que els quatre secretaris seran homes. La mesa tindrà majoria independentista, amb 5 membres entre JxCat, ERC i la CUP. La mesa també tindrà dos representants del PSC i els comuns finalment n'han quedat fora.

Laura Borràs, presidenta

Laura Borràs (Barcelona, 1970) és llicenciada en filologia catalana i abans d'implicar-se en política havia sigut professora de la Universitat de Barcelona. Després de ser la candidata efectiva de JxCat a les eleccions del 14-F, en què va ser la tercera força política, Borràs havia estat deliberant els últims dies si entrava al Govern o optava a la presidència del Parlament. Finalment s'ha decantat per presidir la segona institució del país i no tornarà, doncs, a la Generalitat de Catalunya, sinó que centrarà la seva acció política al capdavant de la cambra catalana. La nova presidenta del Parlament va ser consellera de Cultura durant el mandat de l'expresident de la Generalitat Quim Torra fins que va fer el salt al Congrés de Diputats després de presentar-se a les eleccions generals del 28 d'abril i del 10 de novembre del 2019. Per ser la candidata efectiva del 14-F va haver de guanyar les primàries internes del partit, i ho va fer superant al conseller Damià Calvet. Borràs arriba a la presidència amb una investigació en marxa al Tribunal Suprem per presumptes irregularitats en l'adjudicació de diversos contractes quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Anna Caula, vicepresidenta primera

Anna Caula (Girona, 1971) és exentrenadora de bàsquet professional. Havia entrenat equips com l'UniGirona i també havia sigut seleccionadora espanyola sub-20, un càrrec en què va aconseguir diverses medalles en campionats europeus. És diputada al Parlament des de l'any 2015, quan es va presentar per primera vegada a les eleccions del Parlament de Catalunya com a número dos de la candidatura de JxSí a Girona. El maig del 2018 es va convertir en la portaveu d'ERC després que deixés el càrrec Sergi Sabrià, que va passar a presidir el grup parlamentari quan Oriol Junqueras va abandonar l'escó el maig del 2019 per assumir l'acta al Congrés de Diputats.

Eva Granados, vicepresidenta segona

Llicenciada en ciències polítiques, Eva Granados (Barcelona, 1975) és diputada al Parlament pel PSC des del 2010 i afiliada a la UGT. En els últims anys ha sigut portaveu del grup socialista a la cambra i ha anat assumint més responsabilitats en el si del partit. De fet, quan Salvador Illa es va convertir en ministre de Sanitat, Granados va passar a ser una de les persones amb més pes a la formació socialista catalana, de la qual va assumir el càrrec de portaveu. Una funció que també ostenta al Parlament des de l'any 2018, tot i que prèviament ja havia sigut portaveu adjunta del grup socialista. Granados va ser una de les veus més bel·ligerants contra l'independentisme durant els plens del 6 i el 7 de setembre del 2017, quan es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

Ferran Pedret, secretari primer

Llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Pedret (Barcelona, 1979) és diputat del PSC des de l'any 2012. Ha sigut portaveu adjunt dels socialistes a la cambra catalana durant l'anterior legislatura. Pedret té una llarga trajectòria al PSC i és primer secretari del partit a Barcelona des de l'any 2014, a més de secretari de moviments socials. Va començar la seva carrera política a la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), a la qual es va afiliar l'any 1993. També forma part de la UGT.

Jaume Alonso-Cuevillas, secretari segon

Jaume Alonso-Cuevillas (Barcelona, 1961) és catedràtic de dret processal per la Universitat de Barcelona i economista, fins ara era diputat de JxCat al Congrés de Diputats. Va ser degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona des del 1997 fins al 2005, així com també president del Consell de l'Advocacia Catalana durant un any (1999-2000) i president de la Federació Europea del Col·legi d'Advocats des del 2007 fins al 2008. Cuevillas va assumir la defensa de l'expresident Carles Puigdemont arran de la investigació de la justícia pel referèndum de l'1-O.

Pau Juvillà, secretari tercer

Llicenciat en biologia, Pau Juvillà (Lleida, 1973) va ser escollit diputat de la CUP a les eleccions del 14-F després que encapçalés la candidatura dels anticapitalistes per Lleida. Forma part del secretariat nacional de la formació cupaire i va ser regidor de la CUP a la Paeria durant quatre anys (2015-2019). Juvillà té oberta una causa judicial als tribunals per no haver despenjat llaços grocs de la finestra del seu despatx municipal quan era regidor durant la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril del 2019. La denúncia la va presentar Ciutadans i la Fiscalia li demana vuit mesos d'inhabilitació. Aquest divendres no ha pogut ser a la sessió constitutiva del Parlament perquè està confinat per haver estat en contacte amb un positiu de coronavirus.

Ruben Wagensberg, secretari quart

Ruben Wagensberg (Barcelona, 1983) ha sigut professor de l’escola Súnion i també un dels impulsors de la discogràfica The Indian Runners. És activista i impulsor de Casa Nostra, Casa Vostra, l'entitat que treballa per acollir els refugiats que arriben a Catalunya. Ha dedicat precisament els últims anys a la tasca humanitària internacional amb visites en zones com la de Rojava, a Síria. És diputat al Parlament de Catalunya per ERC, tot i que va presentar-se com a independent, des de l'any 2018. La samarreta en homenatge a Xàtiva que va exhibir fa tres anys l'ha traspassat aquest divendres a la diputada de la CUP Dolors Sabater.

stats