Política 22/11/2011

Les 9 mesures de Mas per estalviar 1.000 milions

Rebaixes en els salaris públics i augment dels preus d'alguns serveis bàsics, entre les mesures del Govern

Dani Sánchez
2 min
Artur Mas, durant la roda de premsa en què ha anunciat les 9 mesures per reduir el dèficit / PERE VIRGILI

BarcelonaJust després de rebre un milió de vots en les eleccions espanyoles per a la candidatura de CiU, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts un nou paquet de mesures per reduir la despesa pública. L'operació es basarà a augmentar el preu d'alguns serveis bàsics i a retallar més els sous dels treballadors públics. Aquestes són les 9 mesures:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Rebaixa de sous als treballadors públics

El president ha anunciat que els empleats públics "en el seu conjunt" hauran de fer un esforç extra i els ha demanat un "sacrifici" perquè tenen una feina vitalícia.

2. Privatitzacions i venda de patrimoni

El govern seguirà amb el pla de venda de patrimoni que va anunciar fa uns mesos i que l'ha de portar a despendre's d'alguns edificis públics i llogar-los per seguir donant-hi servei. A més, ha anunciat la privatització d'algunes empreses públiques. Mas ha posat com a exemple les autopistes.

3. "Tiquet moderador" per als medicaments

Mas ha rebutjat fer servir la paraula copagament, però ha anunciat mesures per detectar "abusos" en la compra de medicaments.

4. Cànon de l'aigua

El president ha argumentat que la difícil situació de l'Agència Catalana de l'Aigua fa imprescindible que sigui més cara.

5. Transport públic

L'Autoritat del Transport Metropolità també, segons Mas, travessa una situació delicada, per això també pretenen fer pagar més per trens, autobusos i els altres mitjans de transport públics.

6. Benzina

El Govern estudia aplicar una pujada en la taxa sobre els carburants.

7. Universitat

Mas ha anunciat també, sense concretar dades, que les taxes universitàries, que ja van pujar per aquest curs, ho tornarien a fer pel següent. Ha dit també que l'augment de preus ha d'anar acompanyat d'un sistema de beques millorat.

8. IRPF: mantenir l'augment del tripartit

Es mantindrà l'augment de l'IRPF que va aprovar el tripartit.

9. Impost del patrimoni

Tot i no estar d'acord amb l'impost, Mas ha assegurat que l'aplicarà si el govern del PP decideix tirar endavant l'impost de patrimoni anunciat pel govern socialista espanyol.

stats