PROCÉS SOBIRANISTA
Política 13/07/2019

La militància recela de l’aposta governamental de la CUP

Les esmenes a la ponència rebaten el gir dels cupaires

Xavi Tedó
2 min
Militants de la CUP a l’última assemblea general, celebrada el 2018 a la localitat de Cervera.

BarcelonaL’aposta de la CUP per assumir responsabilitats al Govern si es reverteixen les polítiques d’austeritat i es concreta l’exercici del dret a l’autodeterminació, plasmada en la ponència estratègica que es debatrà avui a l’assemblea nacional i que s’aprovarà al consell polític del 28 de juliol, no ha estat secundada per la militància. Totes les esmenes que s’han presentat al document, al qual ha tingut accés l’ARA, insten a mantenir-se a l’oposició o a entrar al govern només si es donen unes condicions que són inassumibles per a JxCat i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els nuclis de Tortosa, Ulldecona i Deltebre no fixen ni requisits i deixen clar que no té cap sentit avalar un govern que “ha tancat des de dalt la via unilateral”, com es reflecteix a la ponència, i que impulsa polítiques “antisocials” com la llei Aragonès. L’esmena presentada des de l’assemblea de Gavà defensa que la CUP no ha d’entrar “de cap manera” en un govern encapçalat per forces que no mostrin “un compromís clar amb la ruptura amb l’estat espanyol i el sistema capitalista”. En aquest sentit, el nucli del Baix Llobregat subratlla que el programa de JxCat i ERC no s’ajusta a aquests principis i que aquests dos partits viuen immersos en una “deriva autonomista” que no s’orienta a exercir l’autodeterminació. En la mateixa línia, el nucli de Sarrià - Sant Gervasi considera que entrar a formar part de l’actual executiu o d’un futur govern de les dues grans forces independentistes significaria “legitimar la deriva neoautonomista” i les polítiques privatitzadores”.

Tampoc amb els comuns

Aquest mateix nucli tampoc avala un futur govern amb ERC i els comuns perquè aquesta opció “no compliria el requisit bàsic d’avançar cap a l’autodeterminació”.

La renúncia de Podem a exigir un referèndum per a Catalunya per poder entrar al govern espanyol és, a parer seu, la mostra més evident que el dret a l’autodeterminació és prescindible per a aquest espai. Per aquest motiu, aquesta assemblea defensa que la CUP mantingui el paper que ha fet fins ara de “tensionar cap a l’esquerra l’arc parlamentari” i “impulsar avenços significatius en l’àmbit nacional” amb una sentència més que contundent: “No s’ha de caure en la temptació de ser copartícip de futurs governs per captar més vots”.

Els nuclis que han presentat esmenes que no tanquen del tot la possibilitat d’implicar-se en l’executiu reclamen concrecions als futurs socis. Des de l’Hospitalet de Llobregat s’exigeixen mesures, dates i terminis per fer efectiu el dret a l’autodeterminació. El nucli de la Seu d’Urgell estableix un programa de màxims per implicar-se en la governabilitat, com un salari mínim de 1.200 euros, l’expropiació de pisos buits que són propietat del bancs i la més sorprenent: “Obrir les cel·les dels presos i preses polítiques”. Unes reivindicacions que aquest nucli no amaga que han de servir perquè la CUP segueixi a l’oposició a la següent legislatura per preparar les “condicions òptimes per al següent embat”. Les esmenes presentades suposen un toc d’atenció a una direcció que busca revertir els mals resultats assolits a les últimes eleccions.

stats