Política 14/11/2016

Militants del PSC i Unió presenten un nou moviment de defensa del catalanisme pactista i "integrador"

Iceta, Duran i Espadaler acudeixen a l'acte de presentació de 'Portes obertes del catalanisme'

Europa Press
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, Miquel Iceta i Ramon Espadaler, durant l'acte de presentació de les "Portes obertes del catalanisme"

BarcelonaMembres del PSC i d'Unió i persones sense afiliació política han presentat aquest dilluns en societat el moviment cívic 'Portes obertes del catalanisme', que aspira a defensar un catalanisme pactista i "integrador" amb diàleg amb la resta d'Espanya i allunyat de les posicions sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i davant d'unes 200 persones, han llegit una declaració que reivindica un catalanisme plural i obert, que cohesioni des de la democràcia i "amb respecte a l'estat de dret i al principi de legalitat, diàleg i progrés".

"Les visions reduccionistes de Catalunya i Espanya, la polarització dins la mateixa societat catalana, la unilateralitat i els enfrontaments interessats no ens ajudaran a avançar ni a satisfer les nostres legítimes reivindicacions col·lectives", conclou el document.

Durant la presentació, han intervingut l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu (PSC); l'exlíder del PSC Pere Navarro; l'excandidata socialista al Senat Erika Torregrossa; l'exdelegat de la Generalitat a Madrid Jordi Cases (Unió); i el democristià i exdirector de Catalunya Ràdio Fèlix Riera.

Tot i que no han parlat, ha destacat la presència a primera fila de l'actual líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, del secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, i de l'expresident dels democristians i del grup de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, allunyat des de fa mesos de la primera línia política.

Influir en la governabilitat

Pere Navarro ha defensat el catalanisme que és capaç de sumar i de no dividir i ha assegurat que aquest moviment polític ha tingut una característica fonamental com és la "capacitat d'influir" en la governabilitat de l'Estat, quelcom al que renuncia el sobiranisme. Durant l'acte han aparegut constants referències al procés sobiranista, com la de Jordi Hereu, que l'ha considerat un "espectacle buit de contingut" i ha reclamat al Govern que torni a "l'acció". "Seria propi d'un país seriós", ha opinat. Per a Jordi Cases, el projecte independentista "s'apropa perillosament a la frontera del populisme". Els impulsors del moviment deixen clar que no volen crear un nou partit polític, sinó un espai d'opinió per influir en la societat.

Les 'Portes obertes del catalanisme' és un moviment apadrinat per dues organitzacions, 'Construïm', propera a Unió', i 'Tercera Via', propera al PSC. L'encarregat de cloure l'acte d'aquest dilluns ha estat el president d'aquesta darrera, Mario Romero, que ha defensat que a Catalunya no li convé "ni l'immobilisme ni la unilateralitat". A través d'un blog, els ciutadans podran aportar idees i la plataforma tornarà a reunir-se durant els primers mesos del 2017.

stats