Política 30/12/2015

Els socialistes de Madrid es rebel·len i eixamplen la fractura dins del PSOE

Demanen la dimissió de Sánchez. El secretari d'Acció Política, Patxi López, lamenta "l'espectacle lamentable" que està oferint el partit

Dani Sánchez Ugart
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

MadridJust quan la governabilitat d'Espanya està en joc i el PSOE se situa com a peça imprescindible per a qualsevol escenari de govern futur, el partit que lidera Pedro Sánchez està més ocupat d'aturar les vies d'aigua que se li han obert a l'interior que de les negociacions amb els altres partits. A la rebel·lió dels 'barons' que es visualitzar dilluns, amb els desacords a l'hora de posar data al congrés del partit, i que encara està lluny d'haver-se resolt, se li ha afegit aquest dimecres una nova trama: la batalla de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prop de 500 militants del PSOE madrileny (PSOE-M) liderats per l'exsecretari general Tomás Gómez, s'han reunit aquesta nit en un restaurant de Madrid per erigir-se en "nou corrent majoritari" del socialisme madrileny i demanar la dimissió de Pedro Sánchez pel resultat obtingut el 20-D.

Gómez va ser defenestrat, amb la resta de la cúpula dels socialistes madrilenys, per Sánchez a principis de febrer. En el seu lloc, el líder socialista hi va posar una gestora, liderada primer per Rafael Simancas, i després per l'alcaldessa de Getafe, Sara Hernández, també pròxima a Sánchez, que va resultar victoriosa d'un procés de primàries al juliol. Aquell procés, però, va deixar clar que els socialistes madrilenys estaven dividits i, amb la ferida de la destitució encara oberta, aquest corrent ha començat a conformar-se com a oposició a Sánchez en la seva pròpia federació.

Segons han informat fonts socialistes a Efe, el sopar dels díscols es va fer en un restaurant proper a la plaça Major i, a més de Gómez, hi van participar l'exportaveu del PSOE a l'Ajuntament de Madrid Antonio Miguel Carmona i l'exalcalde de Getafe Pedro Castro, entre d'altres.

L'objectiu d'aquest nou corrent crític és descavalcar Sánchez. Per això s'han situat al costat dels 'barons' crítics amb la gestió de l'actual líder que reclamen que el congrés del partit se celebri "quan toca", tal i com van deixar clar dilluns. L'objectiu de Ferraz, que té el suport de les federacions de Madrid, però també de la de les Balears, de Galícia i del PSC, és ajornar la convocatòria del congrés fins que s'aclareixi la situació política espanyola. El pretext és no intercedir-hi: "Si no l'ajornem, ens trobarem un líder del PSOE argumentant el no a la investidura del Congrés i havent de sortir corrents per demanar avals a Getafe", expliquen fonts molt pròximes al líder socialista.

Els crítics, encapçalats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, però, consideren que davant el panorama de noves eleccions que cada cop sembla més clar -avui mateix el president valencià, Ximo Puig, ho ha considerat l'escenari més probable en una entrevista a 'El País'-, caldria que les bases del partit es pronunciessin sobre la direcció del mateix, perquè creuen que l'actual no és l'adequada.

A Ferraz es comencen a crispar els ànims. Aquest mateix dilluns, Patxi López, secretari d'Acció Política del partit, i pròxim a Sánchez, ha lamentat "l'espectacle lamentable" que a parer seu està oferint el partit. En una entrevista a RNE, López ha defensat la conveniència d'endarrerir el congrés per tal de "fer-lo amb més garanties" i ha negat que hi hagi una crisi de lideratge dins dels socialistes.

stats