Política 01/08/2018

Uns 200 militars retirats signen una declaració en defensa de Franco, "un militar exemplar per a tots els soldats"

Els promotors creuen que les crítiques a Franco es fonamenten en "la tergiversació de la història"

Ara
2 min
Uns 200 militars retirats signen una declaració en defensa de Franco, "un militar exemplar per a tots els soldats"

MadridUn total de 181 militars retirats de totes les graduacions han subscrit una declaració que defensa la figura del dictador Francisco Franco, a qui defineixen com a "militar exemplar per a tots els soldats" mentre denuncien que està sent "vilipendiat fins a extrems inconcebibles, sense cap objectivitat". L'anomenada 'Declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde, soldat d'Espanya' ha sumat la signatura de 30 generals ja retirats, però també d'almiralls, coronels, comandants, tinents coronel, diversos capitans i un sergent primer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons argumenten, han fet aquest pas "després dels permanents atacs" a la figura de Franco, que "esborren sense pressa però sense pausa tot vestigi de la seva tasca per Espanya en els moments històrics que li va tocar viure". Segons la seva opinió, les crítiques a Franco estan basades en "la tergiversació de la història" i amb uns "objectius espuris que fan posar vermell a qualsevol estudiós de la veritat històrica". Per això surten a defensar-lo, sentint-se emparats per les reials ordenances per a les forces armades, que diuen: "L'homenatge als herois que la van forjar [la tradició militar espanyola] i a tots els que van lliurar la seva vida per Espanya és un deure de gratitud i un motiu d'estímul per a la continuació de la seva obra".

Per això els signants de la declaració recomanen la lectura "assossegada i objectiva" del full de serveis de Franco, del qui destaquen que "sempre va sol·licitar els càrrecs de més risc i fatiga, disciplinat, subordinat i sempre preocupat pels soldats que tenia a les seves ordres, als quals manava amb l'exemple, va ser ferit de gravetat en combat i ascendit diversos graus per mèrits de guerra". A més, asseguren que Franco va ser "lleial" a la Segona República però després va assumir la defensa d'una Espanya "agredida i assetjada pel comunisme internacional acceptat i adoptat pel Front Popular". "Dels anys posteriors a la contesa, ara s'expliquen successos que sacsegen la sensibilitat dels més forts. Fins i tot aquells que puguin atribuir-se a fets reals, es matisen amb episodis mancats d'autenticitat i s'esquiva la situació del moment en què van esdevenir per criminalitzar qualsevol actitud per justa que fos", argumenten sobre els anys de dictadura.

En aquest sentit, insisteixen que les crítiques a Franco només tenen la finalitat que les noves generacions "ignorin i si cal menyspreïn" aquest període "important" de la història, "tractant de justificar amb això un fals progrés que amaga la realitat de l'actual enfonsament territorial de la Nació i la manifesta desigualtat entre els espanyols". I demanen als autors d'aquesta "campanya infame", en al·lusió al govern de Pedro Sánchez, tornar a "la veritat històrica" i acabar "amb la seva perversa pretensió" d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos i la posterior transformació o destrucció d'aquest "símbol de la reconciliació".

stats