Política 11/09/2018

La ministra de Sanitat dimiteix per "no perjudicar el govern de Sánchez"

María Luisa Carcedo, actual alta comissionada contra la pobresa infantil, la substituirà

Núria Martínez
3 min
Montón descarta dimitir tot  i les sospites sobre el seu màster

MadridLa ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha presentat la dimissió arran de les irregularitats del seu màster a la Universidad Rey Juan Carlos. Després que La Sexta avancés que va plagiar el seu treball final de màster, la ministra ha continuat defensant que no va cometre cap "irregularitat" i ha afirmat que tenia la consciència "molt tranquil·la". Montón no ha confirmat ni desmentit cap de les informacions aparegudes fins ara i ha afirmat que dimitia per no afectar el govern de Pedro Sánchez. María Luisa Carcedo, fins ara alta comissionada contra la pobresa infantil, serà la substituta de Montón, segons ha informat l'executiu en un comunicat minuts després de l'anunci. Es manté, així, la majoria femenina al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El 7 de juny vaig prendre possessió com a ministra amb la il·lusió de formar part del procés per canviar les coses i millorar la vida de les persones", ha afirmat la ministra en una roda de premsa sense preguntes, en què ha reivindicat que ha treballat "amb l'objectiu de recuperar drets i pel bé comú". Montón ha tret pit d'haver recuperat la sanitat universal i més drets i d'haver impulsat tractaments de reproducció assistida, entre d'altres.

Ha tornat a explicar que va cursar el màster "amb esforç i il·lusió", amb la intenció de fer-lo "com més bé millor". "En les últimes 48 hores s'ha posat en qüestió el treball i la superació de les assignatures. He donat explicacions i he aclarit tot el que depenia només de la meva responsabilitat", ha defensat. En aquest sentit, ha reivindicat que ha sigut "transparent i honesta", i ha qualificat Pedro Sánchez de gran president.

La ministra va plagiar 19 de les 52 pàgines del treball final de màster, segons ha avançat La Sexta, que concreta que són paràgrafs de cinc autors diferents. Es tracta d'articles de revistes, d'altres tesis doctorals i de la Wikipedia.

Fins ara el govern espanyol havia fet pinya al voltant de la ministra i en descartava la dimissió. "L'única cosa que puc dir sobre la ministra és que està fent una feina extraordinària i que la continuarà fent", havia afirmat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la tarda.

En una atenció als mitjans després de la sessió de control del govern al Senat ha reivindicat la feina de Montón i ha evitat parlar de les possibles irregularitats. "Està fent una feina extraordinària, en menys de cent dies s'ha recuperat la sanitat universal i està revertint les retallades", ha reivindicat.

Hores abans de les declaracions de Sánchez, el ministre de Foment, Jose Luis Ábalos, ja havia marcat el perfil de l'executiu sobre l'afer Montón, assegurant que tenia el suport tant del PSOE com del govern espanyol.

No obstant això, membres del PSOE s'han mostrat en desacord amb la posició de l'executiu i han defensat la seva dimissió.

Aquest matí, la inspecció de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid ha admès que hi havia hagut canvis en les notes de l'expedient del màster que va cursar la ministra de Sanitat, Carmen Montón, a l'Institut de Dret Públic (IDP). El centre ha assegurat que adoptarà "les mesures oportunes".

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que lamentava la dimissió perquè Montón podria haver sigut una bona ministra, però ha afegit que la dignitat de la universitat pública no pot suportar un altre màster fraudulent i encara menys una tesi copiada. "La dimissió s'ha de produir 'ipso facto'. Aquest govern no es pot assemblar al del PP", ha afirmat el secretari general de Podem.

stats