Política 14/06/2018

El ministre de l'Interior avala l'acostament de presos si ho autoritza Llarena

Grande-Marlaska se suma a la posició dels membres del govern socialista dels últims dies

Ara
2 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu a la Moncloa

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no surt del guió i torna a posar l'acostament dels presos polítics catalans en mans del jutge Pablo Llarena. Si el magistrat del Suprem ho autoritza, el ministre veuria amb bons ulls que els presos polítics catalans es traslladessin a presons catalanes. "Si en cinc o sis mesos aquesta persona no ha de ser requerida i sempre que hi hagi autorització del jutge, es pot avaluar un trasllat que ajudi a una vida personal i familiar més fàcil", ha explicat Grande-Marlaska en una entrevista a Onda Cero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha assegurat que Institucions Penitenciàries i el ministeri de l'Interior només decideixen directament sobre el trasllat dels presos quan hi ha una sentència d'un jutge, però ha afirmat que el cas dels nou líders independentistes catalans empresonats és diferent perquè es troben en situació de presó provisional. "Quan són presos provisionals estan a disposició de l'òrgan judicial, per això són en presons properes a l'òrgan judicial, perquè els pugui citar a declarar o notificar-los alguna cosa personalment, i no es poden fer trasllats d'un dia per l'altre", ha explicat.

Grande-Marlaska, però, ha insistit que "es podria i s'hauria d'avaluar" un trasllat a presons catalanes dels líders independentistes en presó provisional per facilitar la seva vida familiar, però ha remarcat que sempre ho hauria d'autoritzar el jutge.

No és la primera vegada que un ministre del nou govern de Pedro Sánchez es refereix a la situació dels presos polítics catalans. Des que el nou executiu ha pres possessió, tots els membres del govern que han valorat la situació dels líders independentistes empresonats s'han escudat en el fet que la decisió l'ha d'autoritzar Pablo Llarena. "Està en mans del jutge instructor", va dir la setmana passada la portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, en la seva primera roda de premsa després del consell de ministres. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, també ho va remarcar dissabte passat en una entrevista a 'El Periódico', després d'afirmar que veuria amb bons ulls un possible acostament.

Iceta creu que es podria plantejar la "llibertat provisional" pels presos

Davant l'escenari de presó provisional, aquest matí el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha emplaçat els presos a demanar la llibertat condicional. De fet, ho va fer ahir a la nit en una entrevista a 8TV: "Per què no, acabada la instrucció i fins al judici, no es pot decretar una llibertat condicional? Per què no? És una possibilitat que han de demanar les persones afectades i els jutges han de valorar, la decisió final serà seva".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta també ha defensat l'acostament a presons catalanes dels dirigents independentistes a la presó. "Entrarem en fases diferents que permetrien no només un trasllat, sinó que algú podria demanar la llibertat condicional. Tenen dret a demanar-ho. Però qui ho pot acordar són els jutges", ha asseverat, recalcat tot i així que el "criteri de compliment de penes a prop del domicili és el criteri normal que s'utilitza en la majoria de casos", ha explicat.

stats