CRÒNICA
Política 13/01/2020

Iglesias: “No ens deixeu de criticar, no ens deixeu de pressionar"

Els nous ministres prenen possessió del càrrec

Laia Forès
3 min
Iglesias rep la cartera de viepresident segon del govern espanyol de mans de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.

Madrid“Sí que es pot! Sí que es pot!” Pablo Iglesias, el líder d’Unides Podem, s’acaba de convertir en vicepresident segon del govern espanyol i ministre de Drets Socials i els membres del seu partit que són a la sala del ministeri de Sanitat per assistir al traspàs de cartera d’Iglesias criden el ja mític càntic de Podem. Darrere seu, els també ministres de la formació Yolanda Díaz (Treball), Irene Montero (Igualtat) i Alberto Garzón (Consum) somriuen i aplaudeixen. Els del partit lila viuen moments d’eufòria des de la investidura de dimarts passat, quan Pedro Sánchez va guanyar la votació per formar el primer govern de coalició a l'Estat des de la recuperació de la democràcia. Aquell dia l’emoció era evident entre els diputats de Podem, alguns dels quals no podien contenir les llàgrimes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el traspàs de cartera de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, a Iglesias no hi ha llàgrimes però sí molta alegria. Els membres de Podem no s’acaben de creure que hagin aconseguit pactar un executiu amb el PSOE i que, per primera vegada des de l’aparició del partit, hereu del 15-M, puguin intentar canviar les coses des de dins. “No ens deixeu de criticar, no ens deixeu de pressionar. Això voldrà dir que podem fer les coses millor", diu Iglesias adreçant-se als moviments socials.

El nou vicepresident dedica bones paraules a Calvo en el seu breu discurs: "Serà un honor treballar al teu costat i al costat dels companys socialistes”, afirma un Iglesias que ha fet un gir de 180 graus en la seva relació amb el PSOE des de la investidura fallida del juliol fins a la seva presa de possessió com a ministre. El nou vicepresident subratlla també que el nou executiu de coalició parlarà amb "moltes veus" però amb una sola "paraula", en una expressió molt semblant a la que va utilitzar diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Hi ha sintonia i ganes que les coses funcionin en un govern de coalició que alguns aposten que no arribarà al final de la legislatura.

Taula de diàleg

A l’acte d’Iglesias, on també hi ha el nou ministre de Sanitat i número dos del PSC, Salvado Illa, hi assisteixen com a públic dirigents del PSC, entre ells el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta; la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Els socialistes catalans volen jugar un paper clau en les negociacions entre el govern espanyol i la Generalitat. Illa serà el seu home a l’executiu de Sánchez. En el seu discurs, Calvo no parla de Catalunya però després, en una xerrada informal amb periodistes, admet que ara sí, que el seu executiu, ja constituït, està preparat per començar a treballar en la taula de diàleg amb la Generalitat. El compromís amb ERC és crear-la en un termini de 15 dies.

Al llarg del dia es produeixen a la seu de tots els ministeris els traspassos de carteres sense incidents. Només Manuel Castells, el nou ministre d’Universitats, se surt del guió per criticar el seu propi ministeri. Castells admet que no comparteix la separació de les carteres de Ciència i Universitats, una de les novetats del nou executiu espanyol. “No estic d'acord amb aquesta separació, però alhora és el que hi ha i no hi haurà grans problemes perquè ningú ens prohibeix col·laborar i dissenyar polítiques públiques per avançar, que és el que farem", subratlla.

Promesa del càrrec

A primera hora, abans del traspàs de carteres, els 22 ministres del nou govern de coalició prometen el càrrec al Palau de la Zarzuela davant de Felip VI. Els ministres –11 dones i 11 homes– prometen el càrrec amb la mà a sobre d'un exemplar de la Constitució, sense cap símbol religiós. Fins a l'últim govern del PP eren habituals símbols com un crucifix al costat de la carta magna. Corren nous temps i amb el PSOE s’acaba la incoherència dels símbols religiosos en un acte governamental d’un estat aconfessional.

Tots els ministres assumeixen el càrrec amb la fórmula habitual, prometent "complir fidelment les obligacions del càrrec de ministre, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat", tot i que Pablo Iglesias opta per dir ministres en masculí i femení, i altres ministres de Podem opten per dir-ho només en femení. L'acte protocol·lari acaba amb un aplaudiment. El primer del nou govern de coalició.

stats