Política 25/07/2015

Iceta diu que el PSC "hi deixarà la pell" per construir una "Catalunya millor i una Espanya diferent"

El primer secretari del PSC presenta la llista i el programa electoral del seu partit per a les eleccions del 27-S. Nou dels deu noms de la llista per a Barcelona del 2012 no repeteixen

Agències
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant el consell nacional del partit aquest dissabte / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dissabte que la formació "hi deixarà la pell" per construir "una Catalunya millor i una Espanya diferent, que ha de canviar" per ser "més plural, més de tots". En el consell nacional per aprovar el programa electoral i la candidatura pel 27-S, Iceta ha defensat una legislatura que serveixi per "enfortir l'autogovern" i "defensar els interessos de Catalunya", i ha recordat que "d'unes eleccions no se'n deriva la independència". El socialista ha reiterat, també, que la formació no pactarà amb PP ni Ciutadans perquè "amb qui juga amb la llengua per treure un rèdit electoral" i "amb qui ataca la identitat catalana" no es poden posar d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Prou d'enganys", ha exclamat el primer secretari del PSC, que ha dit que a les eleccions del 27-S "votarem quina majoria, quin president i quin govern volem per als propers quatre anys" i no per la independència. Segons Iceta, els electors hauran de triar si volen que "continuï governant la majoria que ha governat fins ara: la de l'embolic i retallades". El líder socialista ha assegurat que vol ser "el president d'una Catalunya que lideri Espanya" per "tornar a cohesionar la societat catalana" amb el catalanisme que el PSC "sempre ha defensat i representat". "Seguirem impulsant el canvi fins que Pedro Sánchez sigui president", ha dit.

El primer secretari del PSC ha reiterat que la formació no pactarà ni amb el PP ni amb Ciutadans, partits que "no aporten cap solució per a l'encaix de Catalunya i Espanya" i els ha animat "a fer propostes", alhora que els ha emplaçat que vagin com a coalició als comicis.

Iceta també ha tingut retrets per al president de la Generalitat, Artur Mas, de qui ha dit que "s'amaga darrere d'altres per no donar compte de la seva gestió" i que proposa una "fugida endavant" que "o bé no va enlloc" o bé porta les institucions catalanes "al desastre" i "fora de la llei". També fent referència a la llista unitària de CDC, ERC i les entitats sobiranistes –Junts pel Sí–, Iceta ha preguntat "com es posaran d'acord en el que convé a Catalunya si encara no saben qui serà el president" si guanyen les eleccions.

Entre les propostes del programa electoral aprovades pel consell nacional hi ha fer un pla de xoc contra l'atur juvenil i per l'atur de persones més grans de 45 anys i de llarga durada, modificar l'impost de successions, aprovar una llei que garanteixi una renda garantida de ciutadania, impulsar la derogació de la llei laboral del PP, eliminar les taxes judicials, impulsar una nova llei de salut a Catalunya i decretar que no hi pugui haver talls de subministrament bàsics per falta de renda.

Nou dels deu noms de la llista electoral per a Barcelona del 2012 no repeteixen

El PSC també ha presentat avui la seva llista electoral per al 27-S i, en el cas de la demarcació de Barcelona, dels 10 primers llocs de la candidatura que el partit va presentar a les eleccions del 2012 només repeteix la que serà número 2, Eva Granados.

Els que s'han quedat fora de la llista són Pere Navarro, Maurici Lucena, Núria Parlon, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Daniel Fernández, Jaume Collboni, Monserrat Capdevila i Celestino Corbacho.

Els tres següents a Iceta i Granados són tres candidats que ja han estat diputats en aquesta legislatura, però que a les eleccions del 2012 van ocupar llocs inferiors: Ferran Pedret, Alícia Romero i Jordi Terrades.

La sisena persona és l'exregidora de Barcelona i secretària d'organització, Assumpta Escarp; la setena és l'actual diputat i exgerent del partit, David Pérez; la vuitena, la portaveu, Esther Niubó; la novena, el líder de les joventuts, Pol Gibert; i la desena, la regidora a Manlleu Marta Moreta.

La llista és totalment paritària i hi alternen successivament homes i dones.

Iceta ha explicat avui que Pere Navarro i Maurici Lucena no repeteixen, però ha dit que espera que "estiguin a la llista per a les eleccions generals", que a Barcelona encapçalarà Carme Chacón.

stats