Política 28/01/2016

Iceta, després de reunir-se amb Puigdemont: "El Govern encara no té clar el calendari del procés"

La consellera de la Presidència, Neus Munté, assegura que es poden explorar acords en matèria pressupostària, social i educativa

Oriol March
2 min
Miquel Iceta i Carles Puigdemont en la seva primera entrevista oficial després del nomenament del president de la Generalitat / FRANCESC MELCION

BarcelonaMiquel Iceta, primer secretari del PSC, ha estat el segon dirigent polític que s'ha reunit amb el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el transcurs de la ronda de contactes encetada després de prendre possessió del càrrec. En la compareixença posterior a la trobada, Iceta ha furgat en les declaracions que han fet els últims dies diversos dirigents de Junts pel Sí sobre el calendari del procés. "Encara no està determinat", ha furgat el primer secretari del PSC sobre els passos legislatius que se seguiran els propers mesos, en referència a les tres grans lleis que han de començar a caminar durant les properes setmanes. "M'ha somrigut i no m'ha contestat", ha apuntat sobre els terminis amb què treballa l'executiu, que en tot cas es faran en un màxim aproximat de divuit mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent socialista ha tractat l'escenari de governabilitat a Espanya amb el president de la Generalitat i s'ha obert a arribar a pactes sectorials en matèries com la formació professional i la transparència. Pel que fa als pressupostos, Iceta ha indicat que la voluntat de Puigdemont és tenir-ne de nous. Sobre un hipotètic suport al projecte, ha assenyalat: "No tenim una posició basada en un prejudici. Per saber si podem donar suport a uns comptes els hem de conèixer. No li puc dir sí o no. [Les discrepàncies sobre el procés] No impedeixen arribar a acords, però no ajuden".

"En surto molt satisfet pel que fa a la relació personal i a la confiança que s'hi pot establir", ha apuntat Iceta, que també ha justificat davant del president de la Generalitat el fet que el PSC no participi en la comissió d'estudi sobre el procés constituent.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha estat l'encarregada de donar la versió de la trobada per part del Govern. Munté ha indicat que s'ha sondejat Iceta pels pressupostos i que s'exploraran vies d'acord en matèria de canvi climàtic, de pla de xoc social i de desplegament legislatiu de la formació professional. "Amb el PSC existeix una tradició de defensa conjunta del model educatiu", ha defensat la portaveu.

Acords puntuals amb Arrimadas

Puigdemont es va reunir ahir amb Inés Arrimadas, líder de Ciutadans al Parlament i cap de l'oposició, amb qui es va obrir a mantenir acords puntuals en aspectes allunyats del procés sobiranista. Aquests àmbits són el canvi climàtic, el pla de xoc social, la millora en infraestructures, la lluita contra el frau fiscal i el terrorisme jihadista.

Durant la reunió, que la cap de l'oposició va considerar "cordial", Ciutadans va presentar a Puigdemont un document amb cinc eixos que, sota el seu criteri, han de marcar l'actuació del Govern: actuacions en l'àmbit social com ara la reforma de la renda mínima d'inserció; en l'àmbit de la creació d'ocupació; la lluita contra la corrupció; estabilitat i respecte a la llei i la justícia; donar suport a l'executiu en aquells aspectes que vulgui negociar amb el govern espanyol com ara el model de finançament i les infraestructures com el corredor del mediterrani.

stats