Política 24/08/2020

Iceta descarta una aliança electoral amb Cs i PP després del nomenament de Carrizosa com a candidat taronja

El primer secretari del PSC també tanca la porta a reunir la taula de diàleg mentre Torra brandi la "bandera de la confrontació"

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel  Iceta, durant una entrevista aquest dilluns al 'Matí de Catalunya Ràdio'

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha tancat la porta aquest dilluns a un pacte amb Ciutadans i el PP per anar junts a les eleccions. En una entrevista a Catalunya Ràdio, respecte a si la designació de Carlos Carrizosa com a candidat de Cs facilita una aliança, Iceta ha descartat completament aquesta opció: "Tenim un programa absolutament diferent del seu", ha afirmat, i ha dit que, tot i que poguessin sumar majoria absoluta, el desacord polític seguiria impedint un govern conjunt: "Hi ha sumes que no sumen", ha dit. A més, ha criticat que el partit taronja hagi nomenat Carrizosa tot i les primàries guanyades per Lorena Roldán: "Hauria sigut bo fer-ho d'una altra manera", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha insistit en la coalició a tres bandes malgrat sigui, ara per ara, l'únic partit dels tres que hi aposta perquè el PP ho continua veient amb reticències. En aquest sentit, Carrizosa ha confiat que el PP no penalitzi la formació taronja pel pacte "puntual" que busca en la seva negociació amb els pressupostos generals de l'Estat amb el govern de coalició. Així, preguntat sobre si tem que la negociació dels pressupostos amb Sánchez li passi factura en els seus acords amb el PP, Carrizosa ha dit: "No hauria de ser així".

En una entrevista a RNE recollida per l'agència Efe, el també president del grup al Parlament ha dit que són "socis estables" del PP en diverses comunitats autònomes i municipis, a diferència de l'entesa amb Sánchez sobre els comptes. L'objectiu de Cs al negociar amb el Govern central, ha dit, és "millorar" els pressupostos i que siguin "el més despodemitzats possible" i sense "els xantatges de Gabriel Rufián i Arnaldo Otegui". "No som socis estables del govern de Sánchez, però tractem de condicionar la legislació que emana de l'executiu", ha explicat Carrizosa.

"Bandera de la confrontació"

Pel que fa a la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, Iceta l'ha descartada mentre aquesta interlocució "no entri dins de les prioritats" de Junts per Catalunya i del president de la Generalitat, Quim Torra. Tot i mostrar-se partidari de reunir la taula "demà mateix" si hi hagués consens, Iceta ha opinat que "qui vol anar a les eleccions amb la bandera de la confrontació no té cap pressa ni estímul" per al diàleg, en una clara referència a les crides que els últims dies han fet tant Torra com l'expresident Carles Puigdemont a mantenir la confrontació amb l'Estat.

El primer secretari del PSC, tanmateix, ha demanat "respectar" l'eventual decisió del govern espanyol sobre l'indult a l'exconsellera Dolors Bassa, condemnada a presó i inhabilitació pel judici al Procés. Iceta no ha volgut opinar sobre quina decisió hauria de prendre l'executiu central i ha afirmat que demana el mateix respecte pel procediment del govern espanyol com per la petició d'indult per part de la UGT.

stats