La Moncloa assegura que ja compleix els compromisos amb Catalunya

Enumera un llistat d'inversions i ajuts al territori però no fa referència a la resolució del conflicte polític

3 min
Teresa Cunillera aquest dimarts en roda de premsa

BarcelonaUn any i set mesos després que ERC brindés amb la seva abstenció la presidència del govern espanyol a Pedro Sánchez, la Moncloa assegura que en l'equador de la legislatura ja ha complert bona part dels compromisos adquirits amb Catalunya. Ho ha escenificat aquest dimarts la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb una extensa llista d'inversions, subvencions i ajuts. En cap part de l'enumeració, però, hi apareix el principal compromís de Sánchez amb Esquerra a canvi que els republicans facilitessin la seva presidència: la taula del diàleg. Tot són mesures programàtiques que, de fet, poques vegades estan dirigides específicament a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document presentat per Cunillera és una segona part del que ja va fer públic Sánchez abans de marxar de vacances: els dos es diuen Complint, s'hi repassen les mesures estrella implementades i es quantifica el grau de compliment dels compromisos adquirits. Sánchez hi englobava tot Espanya, i Cunillera s'ha centrat en les xifres de Catalunya. Llavors, el president espanyol va assegurar que el seu govern s'havia compromès a implementar 1.463 mesures abans del 2023, que n'havia aconseguit efectuar el 32,8%, que estava treballant en el 93,8% del total i que només 10 compromisos –que no va detallar– han decaigut de l'agenda de l'executiu.

Ara, la versió catalana del balanç de Sánchez especifica, per exemple, que del conjunt de treballadors en ERTO, hi ha hagut 191.240 catalans que s'han beneficiat de les ajudes estatals. Els 327.357 treballadors públics catalans s'han beneficiat de l'increment salarial del 0,9% (igual que la resta de funcionaris d'arreu de l'Estat), 4.401 empreses catalanes han demanat un crèdit ICO, 62.028 persones han rebut l'ingrés mínim vital a Catalunya, s'han repartit 3.424,4 tones d'aliments al territori i 1.115,2 milions d'euros han anat destinats a ajudes per als autònoms catalans. La majoria de mesures són reformes a nivell estatal de les quals Catalunya obté la part que li pertoca: com els 7.770 milions d'euros que ha rebut la Generalitat dels que han repartit l'Estat i la Unió Europea (molts vinculats directament a la lluita contra el covid-19) o les 7.289.170 dosis de la vacuna que ha enviat el govern espanyol al sistema de salut català.

Només per a Catalunya

L'informe també destaca mesures centrades en Catalunya: el govern espanyol recull els 700 milions d'euros per conservar carreteres, els 300 milions en la millora de Rodalies o els 135 que garanteix haver invertit en el Corredor Mediterrani. Ara bé, aquestes inversions no convencen la Generalitat, que continua denunciant la manca de finançament, troba a faltar 56 traspassos, reclama més inversions i sobretot no veu el PSOE amb tota la predisposició de posar fil a l'agulla al conflicte polític. De fet, per pal·liar aquest malestar s'han impulsat la Comissió Bilateral i la taula de diàleg, però el govern català, minuts després d'acabar la reunió de la Bilateral, ja va afirmar que havia sigut insuficient.

Una de les persones de la part espanyola presents en la trobada ara fa una setmana era la mateixa Cunillera, que aquest dimarts ha desvinculat el llistat de compromisos complerts pel govern espanyol del debat en el si de la Bilateral. De fet, no s'ha mullat sobre cap dels aspectes que podrien ser possibles traspassos. No ha volgut polemitzar amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va negar que Catalunya pugui acabar gestionant els MIR, ni ha optat per contradir la titular de Defensa, Margarita Robles, que es va oposar a donar més competències judicials al Govern. Davant d'això, Cunillera simplement ha considerat "una bona notícia" que s'hagi reprès aquest òrgan i n'ha destacat "el clima d'enteniment i de voluntat de tirar endavant coses". Sobre els traspassos, s'ha limitat a recordar que ho tractarà el grup de treball creat per això, que es reunirà l'octubre.

stats