CGPJ

La Comissió Europea accepta supervisar la negociació de PP i PSOE per renovar el CGPJ

Bolaños i González Pons es trobaran el pròxim 31 de gener a Brussel·les, amb Reynders com a mediador

3 min
Reynders i Bolaños al Consell de Justícia de la UE d'aquest dilluns.

Brussel·lesLa resposta de la Comissió Europea s'ha fet esperar unes setmanes, però finalment aquest divendres ha acceptat intercedir en les discussions entre PSOE i PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tal com li havien demanat els dos grans partits espanyols. De fet, Brussel·les ja ha citat el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el negociador dels populars, Esteban González Pons, el pròxim 31 de gener a Brussel·les. El mediador serà el mateix comissari de Justícia, el liberal belga Didier Reynders, que ja s'ha posat en contacte amb les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la Comissió Europea recorda que l'actual CGPJ porta cinc anys amb el mandat caducat i que, des d'aleshores, ha instat en més d'una ocasió socialistes i populars a "procedir de forma prioritària" a fer efectiva la seva renovació, així com a tirar endavant una reforma de la llei que regula l'elecció dels juristes que componen l'organisme que compleixi amb els estàndards democràtics del bloc comunitari. "La Comissió està disposada a exercir el seu paper per garantir el compliment de la llei de la UE", diu en un comunicat l'executiu comunitari.

A hores d'ara, Brussel·les no ha concretat quantes reunions tenen previst fer, ni en quines dates, ni si totes les trobades se celebraran a la capital comunitària. Només ha avançat que creu que les discussions es poden allargar uns dos mesos. A més, després que s'hagi confirmat que Reynders es presentarà com a candidat a presidir el Consell d'Europa i abandonarà les seves funcions a Brussel·les el març que ve, és possible que ell no acabi sent el tercer en discòrdia durant totes les negociacions. Un dels noms que s'han posat sobre la taula per substituir-lo és el de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová.

Precisament, des de Brussel·les, en el Consell de Justícia informal de la UE d'aquest divendres, Bolaños ha assegurat que la Comissió Europea està "molt preocupada" pel "bloqueig" del PP a la renovació del CGPJ. El ministre ha insistit que el PSOE ja ha fet tot el que estava a les seves mans i ha culpat els conservadors d'entrebancar l'acord el 2019 i el 2022. Sigui com sigui, el ministre socialista ha dit que "està molt content" que l'executiu comunitari hagi acceptat fer de mediador i que el PP "hagi abandonat la rebel·lia i s'assegui a la taula". "Aquesta vegada ha de ser la definitiva", ha remarcat.

Tot quedarà per escrit

Ara bé, la Comissió Europea ja s'ha curat en salut i ha repetit en més d'una ocasió que només dona un cop de mà, però que la responsabilitat de renovar el CGPJ és sempre d'Espanya i no de les institucions europees. En aquest sentit, per evitar malentesos o falses acusacions, Brussel·les farà servir l'anomenat procediment de diàleg estructurat, que és un funcionament habitual a les institucions comunitàries i que bàsicament garanteix que quedi constància escrita de tot el que s'ha dit i acordat en les trobades.

Al seu torn, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també ha agraït la predisposició de la Comissió Europea i ha defensat que la intervenció de Reynders en la negociació és "una bona notícia per a Espanya per aprofundir en la independència judicial", informa Andrea Zamorano des de Madrid. En una atenció als mitjans des de la fira internacional de turisme Fitur de la capital espanyola, Feijóo ha reivindicat que aquesta fórmula de diàleg a tres va ser idea dels populars i ha recordat que, a banda de la renovació dels vocals del CGPJ, també caldrà pactar una nova llei que reguli l'òrgan de govern dels jutges per garantir aquesta independència judicial.

Bolaños evita el Tsunami

També des de Brussel·les, Bolaños ha evitat entrar a valorar els últims moviments del jutge del cas Tsunami, Manuel García-Castellón, i també la llei d'amnistia, que es votarà dimarts que ve al Congrés. Així, no ha avançat si hi inclouran noves esmenes i ha reiterat que la Comissió Europea no està preocupada per aquesta llei, si bé Reynders ha avisat que estaria "atent" a les possibles modificacions que acordin el PSOE, Junts i Esquerra.

Pel que fa a l'espionatge que va fer el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) al president de la Generalitat, Pere Aragonès, Bolaños ha assegurat que l'actual govern espanyol "no en tenia constància" i que "es tracta d'operacions que venien d'abans", quan governava el PP. A més, ha subratllat que la "diferència" del govern socialista amb l'anterior és que sí que respecta "l'estat de dret". Tot i això, no ha retret al CNI l'espionatge a dirigents independentistes i considera normal que no informi la Moncloa de les seves operacions. "Hi ha hagut un funcionament normal d'un estat de dret", ha defensat Bolaños.

stats