Política Moncloa 24/08/2022

Espanya torna a enviar vehicles cuirassats i míssils a Ucraïna

Sánchez ofereix l'Estat per a les converses de pau entre Petro i les guerrilles colombianes

ARA
2 min
Pedro Sánchez i Gustavo Petro aquest dimecres a Bogotá

MadridCoincidint amb el Dia de la Independència d’Ucraïna i els sis mesos des que va començar la invasió de Rússia, el ministeri de Defensa espanyol ha anunciat aquest dimecres l’enviament de més material per a l’exèrcit de Kíiv. Es tracta de vehicles cuirassats, una bateria completa de defensa antiaèria de punt amb els seus míssils i també municions. Segons ha informat el ministeri dirigit per Margarita Robles, també s’han ofert tasques de formació per a les forces ucraïneses a Espanya. Pel que fa al material, també s’han preparat uniformes hivernals i equipament complementari per a climes freds, després d’una petició urgent en aquest sentit del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En l’arrencada del nou curs polític, aquest dimecres al matí Podem ha tornat a expressar el seu rebuig a l’augment de la despesa militar de cara als pròxims pressupostos generals de l’Estat, un dels principals reptes del govern espanyol aquesta tardor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’anunci d’enviar més material a Ucraïna ha coincidit amb la reunió que el president espanyol, Pedro Sánchez, mantenia a Bogotà amb el seu homòleg colombià, Gustavo Petro, en la qual també han abordat els efectes de la guerra iniciada per Vladímir Putin.

Converses de pau

Pel que fa a la relació bilateral entre els dos estats, el líder socialista ha traslladat al flamant president de Colòmbia que Espanya pot allotjar les converses de pau entre Petro i la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional. De fet, Sánchez ha subratllat que de les úniques bones notícies en la plana internacional dels últims anys van ser els acords de pau del 2016 a Colòmbia, per bé que s’han de desenvolupar. Petro ho ha vist amb bons ulls, però ha advertit que totes les parts hi han d’estar d’acord.

Sánchez ha iniciat així la seva gira llatinoamericana, que el portarà a l'Equador dijous i a Hondures divendres. A Colòmbia s’hi ha desplaçat acompanyat de grans empreses espanyoles a fi de consolidar inversions a la república que presideix Petro. El model d’estat de Colòmbia ha jugat una mala passada a la persona que ha introduït els dos presidents quan han comparegut en roda de premsa i ha presentat Sánchez com el “president de la república del govern d’Espanya”. Després, Petro s’ha referit al “Regne” d’Espanya. La visita tenia com a antecedent recent la investidura del líder progressista fa algunes setmanes, a la qual va assistir Felip VI, que va decidir no aixecar-se quan es va exhibir l'espasa de Simón Bolívar, símbol de l'alliberament del colonialisme espanyol.

stats