Política Moncloa 19/04/2023

El rei emèrit torna a Espanya per segona vegada després de fugir-ne fa gairebé tres anys

Joan Carles I podria tornar a Sanxenxo un parell de cops més a l'estiu per preparar un nou campionat de vela

4 min
El rei emèrit, Joan Carles I, en la seva arribada a l'aeroport de Peinador (Vigo), procedent de Londres, en la seva segona visita a terres espanyoles des que va fugir a Abu Dabi (Emirats Àrabs Units) fa tres anys. Imatge del 19 d'abril del 2023

BarcelonaEl rei emèrit ja torna a ser en territori espanyol. Joan Carles I ha aterrat a Vigo passades les 13.30 hores amb un avió privat procedent de Londres per desplaçar-se posteriorment amb cotxe fins a Sanxenxo, enmig d'una gran expectació amb més de 60 mitjans esperant-lo a l'aeroport. Com ara fa un any, l'amic de Joan Carles I i president del Reial Club Nàutic, Pedro Campos, ha estat l'encarregat de recollir-lo a l'aeroport per portar-lo fins a Sanxenxo, on es tornarà a allotjar a casa seva. S'hi estarà la resta de la setmana i aquest cap de setmana està previst que participi en una regata a bord del Bribón al Campionat d'Espanya de Vela. A l'arribada a la residència de Campos, ubicada a Nanín, l'emèrit, que té 85 anys, no ha fet declaracions i només ha saludat els nombrosos periodistes que l'esperaven però sense abaixar la finestreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la segona visita de l'exmonarca des que va fugir l'agost del 2020 a Abu Dhabi, i l'ha feta obviant el malestar que el seu viatge ha despertat tant a la Moncloa com a la Zarzuela, que després de la primera visita ja li havia demanat més discreció. De fet, la Casa del Rei desconeixia els plans de Joan Carles I i se'n va assabentar per la premsa. Curiosament, mentre el seu pare aterrava a Vigo, Felip VI es donava un bany de masses en un acte a Ronda (Màlaga) i defensava la necessitat de ser sempre "exemple a seguir" en un moment en què la societat espanyola necessita "referències ètiques", alhora que deixava clar que el privilegi només es pot entendre "com a servei als altres".

Felip VI, saludant nens en la seva visita a Ronda

Tant el govern espanyol com la Zarzuela consideren particularment inoportuna la visita de l'exmonarca a un mes de les eleccions autonòmiques i municipals, encara que reconeixen que es tracta d'una decisió personal del pare del rei. La primera visita que va fer a Espanya Joan Carles a finals de maig de l'any passat, també a Sanxenxo, ja va generar un gran malestar pel xou mediàtic que es va organitzar, molt lluny del caràcter privat amb què les dues institucions volien que transcorreguessin aquest tipus de desplaçaments. "Explicacions, de què?", preguntava aleshores Joan Carles I davant la insistència dels periodistes que el perseguien per Sanxenxo en el seu primer retorn a l'Estat després de la fugida als Emirats Àrabs Units. Només feia dos mesos que la Fiscalia havia determinat que, si no fos per la seva inviolabilitat i una regularització a temps amb Hisenda, el rei emèrit hauria delinquit per la seva fortuna a l'estranger.

El malestar de la Zarzuela el va traslladar directament a Joan Carles I el seu fill, Felip VI, a la trobada que van mantenir a la Zarzuela durant aquell viatge. Joan Carles I li va fer cas, aparentment, perquè ja no va tornar al juny a Galícia per participar en una nova regata com estava previst i no ha tornat a territori espanyol fins gairebé un any després. Sí que s'ha vist amb Felip VI dues vegades més, però fora d'Espanya: primer a Londres, al setembre, al funeral d'Elisabet II, i posteriorment a Atenes, al gener, a l'enterrament de Constantí de Grècia, germà de l'exreina Sofia. Aquest cop no s'ha previst un retrobament familiar a Madrid, però, segons ha informat El País, l'emèrit tornarà un parell de cops a Sanxenxo a l'estiu per preparar el campionat del món de la classe 6mR, que se celebra entre el 31 d'agost i el 8 de setembre a l'illa britànica de Wight.

El pare de l'actual monarca ha arribat procedent de Londres, on dilluns a la nit, segons va revelar el Daily Mail, va sopar amb diverses persones a l'exclusiu club Oswald, que és al centre de la capital britànica i del qual formen part la reina consort Camil·la, el príncep Guillem i l'ex primer ministre Boris Johnson. Diverses fotografies van acreditar la trobada, que es va allargar fins a les 23 hores i de la qual l'emèrit va sortir acompanyat de dos guardaespatlles i saludant somrient els periodistes que l'esperaven fora. El Mundo ha avançat que la casa reial britànica ha informat l'ambaixada del Regne Unit a Madrid que no hi va haver cap reunió entre el rei Carles III i l'emèrit, una possibilitat amb la qual s'havia especulat les últimes hores. Dimarts a la nit sí que va assistir al xoc entre el Reial Madrid i el Chelsea a la Champions League amb crits de suport d'alguns seguidors madridistes.

El govern espanyol rebaixa el to

El govern espanyol també ha rebaixat el to, emmarcant la visita en l'àmbit privat. Tot i això, la portaveu, Isabel Rodríguez, sí que va subratllar que continuen defensant que hauria de donar algun tipus d'explicació per les seves activitats econòmiques en el passat. "El Govern ha manifestat moltes vegades la seva opinió sobre la conducta del rei emèrit i continuem mantenint la mateixa opinió", va reiterar la setmana passada. Ja després de la primera visita, la portaveu de l'executiu va considerar que Joan Carles I havia perdut l'oportunitat de brindar la "resposta" que esperaven els espanyols.

El vicesecretari d'Economia del PP, Juan Bravo, ha assegurat que el rei emèrit “és lliure, és espanyol i hi pot entrar quan ho consideri”. Els socis del govern espanyol i de la legislatura, en canvi, han criticat amb vehemència el seu nou retorn a Espanya. En aquest sentit, EH Bildu i ERC han sol·licitat al Congrés la compareixença urgent de la ministra d'Hisenda i del ministre de la Presidència, perquè expliquin els possibles comptes pendents amb Hisenda o les despeses públiques derivades de les seves visites a l'Estat. El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha reiterat que la visita del rei emèrit “no és una cosa dolenta, sinó tot el contrari” des del punt de vista de la promoció turística de Galícia.

stats