Tejero acusa Joan Carles I d'estar al darrere del cop d'estat del 23-F

L'extinent coronel diu que el va aturar per la voluntat d'incloure ministres d'esquerra al nou govern

2 min
L'ex tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaSempre s’ha sospitat que l'intent de cop d'estat del 1981 va ser dirigit per algú més que el llavors tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero Molina. Aquest diumenge el cap de la rebel·lió ha acusat Joan Carles I d'estar al darrere del 23-F. "Jo al rei Joan Carles el vaig fotre viu. Ell tenia preparat amb el general Alfonso Armada un govern al seu gust. Però calia un militar que donés el cop. Aquest vaig ser jo", ha assegurat en una entrevista telefònica concedida a El Español. L'entrevista torna a posar en el punt de mira el rei emèrit implicant-lo directament en un cop que podria haver acabat amb la Transició. De fet, durant el judici del 23-F, el tinent general de l’exèrcit Jaime Milans del Bosch, l'altre implicat en el motí, va declarar que Armada, Tejero i ell –i d’altres que no va voler esmentar– havien preparat el cop per “patriotisme” i que Armada –militar molt proper a Joan Carles I– els havia promès que el rei n’estava al corrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El motiu que ha donat en l'entrevista Tejero, que ara té 91 anys, per no continuar el cop militar hauria estat la voluntat d'incloure també ministres de l'esquerra al nou govern de concentració. "La meva tasca era necessària per posar el govern d'Armada i el rei, però quan vaig veure el que seria allò ho vaig anul·lar, ho vaig aturar. Després em van trair tots: el rei, Armada i Milans del Bosch”, ha denunciat l'extinent coronel, que va ser condemnat a 30 anys de presó per rebel·lió mil·liar, tot i que només en va complir 10.

Més enllà de les acusacions de Tejero, però, no hi ha informació oficial sobre què va succeir realment, perquè els documents oficials continuen classificats malgrat les peticions de diferents partits per aclarir com es va gestar el cop d'estat. Segons l'extinent coronel de la Guàrdia Civil, expulsat arran del cop, va ser ell mateix qui no va deixar entrar Armada al Congrés per autoproclamar-se president. La llei de secrets oficials impedeix, malauradament, avalar la seva versió.

Tejero ha aprofitat l'entrevista per anunciar que ha interposat una denúncia als jutjats contra el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per "incomplir la Constitució" amb les negociacions amb els partits independentistes. "Estan destrossant Espanya i no veig cap reacció social davant les barbaritats que fa aquest home", afirma Tejero, que no amaga la seva oposició a la carta magna, però que demana que la compleixin els governants: "No m'agrada la Constitució. No la vaig votar. Però tampoc m'agrada el bacallà amb tomàquet i me'l menjo si me'l posen davant", ha argumentat.

També ha afirmat que caldria "ficar a la presó" el president Pere Aragonès pel seu discurs al Senat aquesta setmana. "És que a l'Espanya d'avui es legalitza tot allò que pot enfonsar Espanya", ha etzibat. Tot i el pas dels anys, l'autor del cop d'estat fallit a la democràcia ha afirmat que encara és partidari d'un govern militar, "que posés les coses al seu lloc", encara que no amaga les seves simpaties pel PP. "No m'agrada aquest gallec, però accepto el PP com a mal menor", ha assenyalat.

stats